Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hösten, höstdikter och eget skapande

Skapad 2017-10-26 11:50 i Enheten för flerspråkighet grundskola Uppsala
Grundskola F – 5
Hösten är en av de viktigaste årstiderna för människan, det är skördetid. Naturens skådespel har fångats av många tyska diktare. Vi går igenom faktatext och dikter och försöker själva skriva en dikt.

Innehåll

Vi skriver en mindmap på tavlan om vad hösten innebär. Hur vet vi att det är höst? Hur påverkas naturen, djuren, människan och klimatet? Vilka är de tre höstfaserna och vad innebär dem? Vad gör bonden på hösten? Vad är det han skördar? Finns det en helgdag där människan visar sin tacksamhet efter en bra körd?

Finns det andra helgdagar i oktober/ november?

Vi läser tillsammans höstdikter av kända tyska författare. Vi läser högt med intonation. Hur beskriver de hösten? Är de melankoliska eller glada?

För att skriva en höstdikt vilka ordklasser förekommer mest? Vad är rim, hur kan den förekomma ( parvis eller i kors). Vad är en vers , och Strophe

Din läxa är att göra några övningar med dessa ordklasser som beskriver hösten. Du använder dessa övningar som en repetition

2. När vi ses igen, går vi igenom läxan och läser höstdikter som elever i åk 8 har skrivit. Vad tycker du om dem?

Vilken är en dikts struktur? ( Strofer, vers, rim). Du får information om detta följt av en dikts analys.

3. Din läxa är att skriva ner 10-15 meningar som beskriver hösten bäst. Välj sedan dem meningar som du anser viktigast och stryk under dem.

4. När vi ses igen försöker vi/ ni att göra en dikt av dessa meningar.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: