Skolbanken Logo
Skolbanken

Den Magiska skogen

Werners hages förskola, Falkenberg · Senast uppdaterad: 27 oktober 2017

Vi vill väcka barnens nyfikenhet för språk och kommunikation genom att utforska "Magiska skogen".

Uppstart projektplanering

I vår verksamhetsberättelse från förra läsåret kan vi se att vårt projekt tog fart när när barnen hittade den magiska nyckeln och det hände spännande uppdrag i den Magiska skogen. Barnen var så engagerade! Vi tror att en anledning till barnens engagemang i projektet var att de själva ägde och drev projektet framåt. Därför har vi valt att väcka barnens nyfikenhet för språk och kommunikation genom att utforska skogen. Delar av detta projekt vill vi ta med oss och presentera för de nya barnen i barngruppen. Vi kommer att ha vår förra verksamhetsberättelse tillgänglig i barngruppen så att de kan bli inspirerade och nyfikna och även låta de "gamla" barnen få berätta för de "nya" barnen. Det ska bli spännande att se vart projektet tar oss detta läsåret!

Formulering av syfte

Vi vill utforska den Magiska skogen genom de estetiska lärprocesserna, både ute och inne. 

 

Föräldrarnas delaktighet

Vi dokumenterar med inlägg om vårt projekt, varje vecka på Unikum.
Dokumentationsväggen i tamburen hålls aktuell och inspirerande. Föräldrarna kan läsa mer om reflektioner och vårt arbete inne på hemvisten.
Föräldramöte där vi informerar om vårt projekt som vi har tillsammans med barnen.
Föräldrarna ges möjlighet att smsa bilder på en speciell händelse som har hänt i hemmet. Detta inbjuder barnen till samtal och att berätta inför grupp.
Vi kommer att skicka med barnen ett uppdrag hem.

 

Iscensättning av lärmiljön utifrån vårt syfte eller gemensam projektrubrik

Vi vill erbjuda barnen en stimulerande lärmiljö, såväl inomhus som utomhus, som inbjuder till kommunikation via leken.
Vi vill att barnen skall vara delaktiga i utformningen av lärmiljön genom projektet. Där vi kommer att skapa lek-och lärmiljöer utifrån den Magiska skogens gestalter. Vi vet genom vår erfarenhet att det som barnen varit med och skapat är de stolta och aktsamma om. 

 

Arbetssätt, organisation och struktur

 
Vi kommer att arbeta formativt dvs att vi tar reda på barnens kunskaper och formar undervisningen efter dem. Vi lyssnar på vad barnen har att säga. Vi dokumenterar och reflekterar både i barngruppen och i arbetslaget.

Vi vill erbjuda barnen möjlighet att uttrycka sig och kommunicera genom olika uttrycksformer som bild, sång, musik, digitala verktyg, rörelse och skapande för att barnen ska få uppleva, erfara, utforska och uttrycka sig på olika sätt.

Vi kommer att dela in barnen i mindre grupper vissa dagar. Detta gör vi för att vi upplever att varje barn får större möjlighet till talutrymme samt att det är lättare för barnen att kommunicera och följa varandras resonemang.

Vi tillför material som kan föra projektet vidare.

Genom våra besök i skogen kommer barnen att få olika uppdrag och problemlösningar, där vi konkretiserar olika ord och begrepp.

Vi dokumenterar och reflekterar i blogginlägg varje vecka på Unikum. 

Inne på hemvisten sitter det dokumentation som barnen får reflektera om i reflektionssamlingen. Sedan reflekterar arbetslaget om barnens reflektioner så att det blir barnen som driver projektet framåt. 

Vi lägger även in reflektioner i barnens lärloggar på Unikum.

I tamburen har vi vår dokumentationsvägg där föräldrarna kan bli nyfikna på vår verksamhet.

Vi sammanställer en verksamhetsberättelse efter läsårets slut. Denna delas ut till alla barn och deras föräldrar. Vi behåller även en verksamhetsberättelse på hemvisten.

 

Kompetensutveckling

Fördjupningsutbildning i Pedagogisk dokumentation för Kvalitets- och processutvecklare.
Utbildning om Reggio Emilia pedagogiken.
Processgrupper om Pedagogisk dokumentation.
Föreläsning om estetiska lärprocesser.

 

Sammanfattning av barnens undersökningsperiod

Vi började med att göra en tankekarta där barnen fick berätta vad de tycker finns i en skog. Utifrån det så fick barnen komma med förslag på vad vi skulle tillföra i vårt byggrum som ska bli en skog.
Barnen visade stort intresse för skapande och barnen började skapa direkt. Vi har gjort en sol, moln och buske. Barnen pratade regelbundet om att de vill skapa nya saker till skogsmiljön. Under våra promenader gjorde barnen nya upptäckter i naturen som vi kunde arbeta vidare med. Det som fångade barnen först var björnbärsbusken. Vi tittade, smakade och doftade på bären. Barnen fick skapa björnbär med olika tekniker. Ord som blev intressanta var t.ex. mogen, svart, omogen, röd, grön, taggar, cirkel och triangel. Barnen kom hela tiden i kontakt med nya ord och begrepp som vi kunde använda oss av.

Ett barn tog med sig en stor flugsvamp till förskolan. Den var spännande vilket ledde till att fokus gick från björnbären till flugsvamparna. Barnen lärde sig snabbt vad svampens delar heter och vi skapade och hittade flugsvampar överallt. Både frukter och smörgåsar såg ut som svampar! Vi tittade på svampar i böcker och på tv. Vi doftade på svampar och utforskade hur de såg ut inuti. Vi sjöng "Zwampen" och gjorde rörelser till. Ord som blev intressanta var hatt, ring, fot, strumpa, giftig, röd, vit och prickar. När vi gick till Magiska skogen så lät vi de barn, som tidigare varit i skogen, berätta var skogen ligger och vilka magiska saker som finns där. De "nya" barnen lyssnade uppmärksamt! I Magiska skogen hittade de många olika svampar. Även magiska svampar. Ett barn hittade en svamp i skogen som det var hål i.

-Titta ett svamphus! Där är dörren! Detta ledde till att barnen ville göra ett stort svamphus som de kunde krypa in i. Barnen fick fundera och ritade ritningar på hur de tycker att ett svamphus ska se ut. Några barn började att rita och så fick de visa de andra barnen och berätta om sina hus. Detta ledde till att fler och fler ville göra ritningar!

Barnen började att fundera på vilket material vi skulle använda till bygget. Eftersom några barn hade erfarenheter från vårt slottsbygge i vårt förra projekt, så föreslog de att vi skulle bygga med mjölkkartonger, tidningspapper och tapetklister. Vi visade bilder från vår förra verksamhetsberättelse så att alla barn skulle se vad de menade.

 

Formulera mål

2:1 Normer och värden

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg i sin närmiljö.

Det betyder för oss: Vi kommer att vistas i "Magiska Skogen" där vi tillsammans ska lära oss att visa hänsyn och få kunskap om djur och natur som vi möter där.

 

2:2 Utveckling och lärande

Förskolan ska sträva efter att varje barn

-utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen

Det betyder för oss: Att vi vill utmana barnen att bygga och konstruera en skog i vårt byggrum. På det sättet tänker vi att vi kan tillvarata varandras kompetenser och lära av varandra = kollaborativt lärande.

-utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra.

Det betyder för oss: Vi vill utveckla barnens språk och kommunikation genom ett ökat kunnande om växter och djur. 

 

2:3 Barns inflytande

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation.

Det betyder för oss: Vi vill utmana barnen att hitta olika sätt att komma fram till ett beslut och ta tillvara på varandras kompetenser. Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att lyssna på varandra och respektera den som har ordet. En demokratisk gemenskap = inkluderande undervisning. 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback