Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Konsten att söka och förmedla information

Skapad 2017-10-30 11:40 i Ärentunaskolan Uppsala
Grundskola 7 – 9 Svenska
Ni övar på att läsa informerade texter, att återberätta något med egna ord, att söka information och att vara källkritisk. Momentet avslutas med att skriva ett referat.

Innehåll

 

Nu ska vi arbeta med informerande text!

Fakta alltså. Ni kommer att läsa faktatexter och vi kommer främst att fokusera på hur man sammanfattar text. Hur väljer man ut det viktiga i texten? Detta kommer vi att öva på! 

 

 

Vi kommer också att lyssna på en radioteater av Roald Dahl vilken ni får sammanfatta i text. 

 

Momentet avslutas med att ni får skriva ett referat.  

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
  Sv  E 9
 • Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
  Sv  E 9
 • Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
  Sv  C 9
 • Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
  Sv  C 9
 • Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
  Sv  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: