Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7 - 9

Konst- åk 9

Gränbyskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 26 mars 2023

I detta arbete ska du både skapa en presentation av en känd konstnär ifrån konsthistorien och sedan skapa en en sk. Parafras Ordet parafras kommer från grekiskan och betyder omskrivning. Du ska alltså göra en egen tolkning av bilden.

 

           

Så här arbetar vi:

Vi börjar med en allmän genomgång om konstens historia och betydelse i samhället.  

Konst har en viktig roll i samhället – den berättar något om hur vi människor lever och tänker i dag – och den berättar något om hur människor levde och tänkte förr  i tiden. Konst utgör en viktig del av det gemensamma kulturarvet och förs vidare från generation till generation. Konst är också en källa till inspiration och får människor att tänka i nya banor. 

Du får därefter börja med att undersöka och presentera en egen konstnär.

Du ska göra ett grafiskt (visuellt) tilltalande och informativt bildspel/Powerpoint om en konstnär/konstepok. Powerpointen skall innehålla text (skriftspråkligt korrekt) men det är bilder och illustrationer, samt formgivningen av varje sida, som tonvikten ligger på. 

1. FAKTA Ta reda på fakta om t.ex: • Var och när levde konstnären? • Vilka var uppväxtförhållandena då konstnären levde? • Vad fick konstnären att bli konstnär? • Har konstnärens tavlor någon utmärkande stil? • Var konstnären inspirerad av tidigare konstnärer? • Har senare konstnärer/designers/arkitekter inspirerats av stilen? • Fanns det viktiga saker som hände konstnären och/eller i samhället när konstnären levde, och som påverkade konstnären?

Vi redovisar inför resten av klassen eller i mindre grupper. Detta ska vara ett lär-tillfälle för övriga i gruppen. 

PARAFRAS-egen tolkning av en eller flera konstbilder- berätta något om dig eller världen i din tolkning!

1. Välj en eller flera konstbilder som intresserar dig och som väcker tankar och idéer hos dig. Spara en kopia av bilden/bilderna samt konstnärens namn

2. Skissa på olika idéer innan du börjar på orginalet. Hur kan du ändra på bilden/bilderna så att du får fram en personlig tolkning? Kan du säga något om dig själv, samhället eller världen med din tolkning?

Det kan vara frågor om samhället, demokrati, mänskliga rättigheter , miljö, identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer.

Det är viktigt att du behåller viktiga bildelement som finns i originalet. Detta för att betraktaren ska känna igen vilken konstbild du har utgått ifrån. som tex i skriet av Edvard Munch ( se bilder här ovanför ) är det viktigt att behålla själva figurens placering och/eller den diagonala linjen i bilden som i orginalet föreställer ett broräcke. 

3. Börja på originalet när du bestämt dig för hur din bild skall se ut. Kalkera eller rita av motivet på fri hand på ett tjockt A3. Utnyttja färgernas alla möjligheter och låt både färg och form understryka ditt budskap. (Vill du ge en dyster stämning - välj dystra färger osv.) Välj teknik efter den idé du har. Din färdiga bild/bilder skall sen infogas  i din presentation.  

 Slutligen gör du en reflektion av din presentation av ditt arbete av hela ditt arbete om konst. 

Tidsram:

Arbete med powerpoint 2 dubbellektioner lektioner .

Arbete med parafrasen, ca 3 dubbellektioner. Tekniker du kan välja mellan är akrylmålning, oljepastellkritor, softpastell,  collage eller akvarellfärg. Du kan också blanda tekniker. 

(Extra uppgift kan också vara en digital version i photoshop) 

Bedömning:

Bedömning kommer att ske efter presentation av powerpoint och din parafras men du får fortlöpande feedback under arbetet.

Bedömning i din powerpoint och parafras;

din förmåga att göra ett grafiskt (visuellt) tilltalande och informativt bildspel om en konstnär/konstepok.

din förmåga att analysera en konstbild (dvs resonera och tolka en bild, muntligt eller skriftligt), 

din förmåga att utveckla egna idéer och pröva och ompröva dina beslut i arbetsprocessen med din bild.

din förmåga att använda olika tekniker.

hur väl du kan förmedla ett nytt budskap som speglar dina erfarenheter och upplevelser i din bildframställning.


Läroplanskopplingar

förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material,

förmåga att analysera samtida och historiska bilders innehåll, uttryck och funktioner.

Presentationer av eget bildskapande från idé och process till slutgiltigt resultat.

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Verktyg och material för två- och tredimensionellt bildarbete. Hur dessa verktyg och material kan användas för bestämda syften.

Samtida konst- och dokumentärbilder samt konst och arkitektur från olika tider och kulturer. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Hur bilder kan kopplas till egna erfarenheter och företeelser i elevernas visuella kulturer. Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders innehåll, uttryck och funktioner.

Matriser i planeringen
Mål
Kunskapskrav bild åk 7-9
Betygskriterier för ämnet bild i slutet av åk 9
Uppgifter
Presentation av konstnär i powerpoint
Parafras på en känd konstbild

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback