Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Faktatext & Muntligt presentation

Kvarnbyskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 20 september 2022

Vi kommer att titta på vilka genretypiska drag en faktatext har samt skriva egna faktatexter. Vi utgår från boken "Fixa texten 1".

Mål

Vårt mål är att du ska veta vilka typiska kännetecken en faktatext har. Att du ska kunna söka och sammanställa information och på så vis skapa din egen faktatext. Målet är också att du ska kunna hantera olika källor.

Du kommer också att få öva på muntlig framställning genom att berätta om ditt ämne för klassen.

Arbetssätt

Vi kommer att tillsammans i klassen titta på olika faktatexter, samtala om hur de är uppbyggda och vad som kännetecknar en faktatext. Vi läser ur "Fixa texten" om olika faktatexter och analyserar en faktatext. Du kommer sedan att få välja ett område som intresserar dig och utifrån det skapa din egen faktatext. Du kommer att använda dig av internet, böcker och eventuellt intervjuer i ditt sökande efter fakta. Det är också viktigt att du kommer ihåg att vara källkritisk.

Vi kommer att prata om vad som är viktigt att tänka på vid en muntlig presentation.

Bedömning

Vi kommer att bedöma om din text är uppbyggd som en faktatext och om den innehåller de kännetecken som är typiska för faktatexter.Vi kommer också att titta på hur du sökt information, om du angett dina källor. Språket är även en del av bedömningen. Också mycket viktigt att du skriver med egna ord och inte kopierar från någon källa t.ex internet.

Den muntliga presentationen är en del av bedömningen i kunskapskravet muntlig framställning.

 

Din faktatext lämnas in i Classroom. 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, och

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Sakprosatexter för ungdomar och vuxna. Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter. Texternas syfte, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag. Kombinationer av olika texttyper.

Informationssökning på bibliotek och på internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man refererar, citerar och gör källhänvisningar, även referenser till digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven söker och väljer med viss säkerhet information från olika källor och presenterar informationen på ett i huvudsak fungerande sätt, med egna formuleringar, ämnesrelaterat språk samt citat och källhänvisningar. Eleven för till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen
Faktatext
Muntlig presentation
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback