Barnen ska ges fler möjligheter att bli medvetna om att de är en del av en större helhet och att alla har ett gemensamt ansvar att värna om den värld vi lever i människor, djur och växter. Allting i världen rör sig i kretslopp - vattnet, människan, luften, maten. Vi är del av naturens kretslopp och påverkas av det och påverkar det.
Barnen ska ges möjlighet att utforska vatten och hav på olika sätt.Vi använder oss av sjön Valloxen som ligger nära förskolan i vårt utforskande. Vi vill göra barnen nyfikna och engagerade i vad som händer med sjöar och havet idag, så att barnens intresse för att värna om vårt gemensamma vatten ökar.
Vi vill verka för att öka barnens medvetenhet om hur vi använder olika material, vad vi förbrukar och hur vi återvinner materialet påverkar vår närmiljö och våra sjöar och hav.
Vi vill undersöka hur plasten i våra sjöar och hav påverkar den mat vi äter, genom samarbete med vår kock på förskolan.
Den marina nedskräpningen är ett av vår tids största miljöproblem. Haven håller på att förvandlas till stora soptippar. Ingen har ansvar för att städa och skräpet ökar för varje år. Skräp som kostar och som skadar. Fåglar, fiskar och däggdjur misstar det för mat eller trasslar in sig i det.
Filmer från Grön Flagg:
Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö-och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro ska prägla förskolans verksamhet. Förskolan ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp. Verksamheten ska hjälpa barnen att förstå hur vardagsliv och arbete kan utformas så att det bidrar till en bättre miljö både i nutid och i framtid.”. (Lpfö98, s. 7)