Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bibeläventyret - Gamla testamentet

Skapad 2017-11-10 09:25 i Bergagårdsskolan Öckerö
Grundskola 4 Religionskunskap
Med hjälp av rörelser, drama och nyckelord, trolleri, rim och rap, leker vi in kunskapen så att eleverna ska kunna tillgodogöra sig fakta och funderingar. Bland annat så rappar vi tio Guds bud och den Den gyllene regeln. En möjlighet att lära sig och förstå de bud som ligger som grund för en stor del utav vårt lands etiska och moraliska värderingar och lagar .

Innehåll

 Bibeläventyret...

 

 • Bidrar till förståelse för religiösa kulturer och traditioner inom judendom, kristendom och islam som relaterar till Bibeln.
 • Är ett icke-konfessionellt undervisnings-program om Bibelns berättelser. Det uppfyller läroplanens krav på saklighet och allsidighet.
 • Ger kunskap om Bibelns berättelser och underlag för vidare arbete med fördjupningar, tolkningar och reflektioner. 
 • Innehåller kända berättelser som Noas ark, David och Goliat, Mose i vassen samt om Jesus och hans lärjungar i sina respektive sammanhang.  

Uppgifter

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
  Re
 • Centralt innehåll
 • Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.
  Re  4-6

Matriser

Re
Bibeläventyret - Gamla testamentet

Rubrik 1

 • Re   analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
På väg att uppnå godkända kunskaper
Godkända kunskaper
Mer än godkända kunskaper
Aspekt 1
Världsreligionerna * Bibeläventyret -Gamla Testamentet Känner till att Gamla testamentet består av berättelser som är gemensamma för Kristendom, Judendom och Islam. .
Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
Eleven har goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsreg­ler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: