Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 5

Projekt läsning

Förskolan Körvelgatan 2, Fristående förskolor · Senast uppdaterad: 24 november 2017

Bakgrund: Vi har hört för länge, länge sedan att när vi öppnar en bok- öppnar sig en ny värld. Och det stämmer ju, därför vill vi tillsammans med barnen uppleva detta. Barnen på Rubinen tycker mycket om böcker och sagoläsning, flanosagor och lyssnar på sagor på Ipad. Barnen tittar, bläddrar i böcker själva, när de vill varva ner. Förutom avdelningens egna böcker har vi tillgång till förskolans gemensamma böcker som är i ateljén.

Syfte: Vi personalen har i samband med några barn valt ut några böcker som de tycker är intressant. Vi har dessutom böcker som vi vill läsa i samband med temaarbetet” jag känslan ”och identitet. Vi vill också ha föräldrar som ska vara mera delaktiga i läsning och vi har rekommenderat att de kan låna boken från biblioteket med sina barn och läser hemma. Kanske finns boken på deras eget språk också. 

Vårt syfte är även att lyfta upp språkarbetet på avdelningen. Vi vill stimulera barnens språkutveckling, så att de lära sig att vara i centrum och prata framför andra, lära sig att lyssna på andra, respektera sina kompisar och väntar på sin tur. 

Att barnen blir bättre på att återberätta, är som en övning på att gå tillbaka i sina minnen. 

Mål: Vårt mål är att vi ser en utveckling i barnens språkutveckling, att de utvecklar ett nyanserat språk och föräldrarna blir mera delaktiga i sagoläsning med sina barn.  

Att barnen blir bättre på att lyssna på varandra och vänta på sin tur. Barnen blir mera nyfikna, samtidigt intresserade i böcker och bokens innehåll.  

 

 

Metod: Vi har gjort tre listor med böckers titlar och bilder, som hänger på avdelningen. Detta för att föräldrarna ska se vilken bok vi jobbar med som de kan låna på biblioteket och vi får ett bra samarbete om just läsningen. 

Personalen läser först själva boken, sedan skriver hon/ han frågeställningar om boken, detta gör att personalen blir väl förbereda inför bokläsningen,    

 

Dokumentation: Vi vill dokumentera läsning med bilder och filma barnen.  

 


Läroplanskopplingar

att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar, och

utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,

utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,

utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,

utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner,

utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa,

stimuleras och utmanas i sin språk­ och kommunikationsutveckling,

utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation,

att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback