👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Energikällor

Skapad 2017-11-16 08:47 i Nannaskolan Uppsala
Grundskola 6 Fysik
Syftet med det här arbetsområdet är att du ska lära dig mer om de energikällor som vi använder oss av idag. Du ska även få träna din förmåga att argumentera

Innehåll

Mål för området:

När du arbetat med detta arbetsområde ska du kunna:

 • ge exempel på olika energikällor och ge en enkel beskrivning av hur de fungerar
 • samtala om och diskutera fördelar och nackdelar med olika energikällor
 • söka information om energi från olika källor samt resonera om källornas användbarhet
 • skriva en argumenterande text om en energikälla

Bedömningsuppgifter:

 • Att skriva en argumenterande text om energikällor

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.
  Fy  4-6
 • Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
  Fy  4-6

Matriser

Fy
Fysik åk 4-6

Insats krävs
E
C
A
Samtala och diskutera
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Använda information & anpassa framställning
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.