Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7

Tidningsarbete

Hallenskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 28 november 2017

Kursplan i ämnet

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom under- visningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer. Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utveck- lar kunskaper om hur man söker och kritiskt värderar information från olika källor.

Arbetssätt och undervisning

Vi kommer att ha gemensamma genomgångar och diskussioner. Nyhetsrapporteringen kommer att ske i smågrupper och de skriftliga uppgifterna genomförs individuellt.

 

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

Visa vad du lärt dig

Du visar vad du har lärt dig genom att lämna in alla texter, delta i diskussioner och bidra till nyhetsrapporteringen.

Tidsram

Arbetsområdet sträcker sig från vecka 2-5.

Bedömning

Det som bedöms är:

  • hur väl du kan variera språket och anpassa det till de olika texttyperna.
  • hur väl du kan använda språkliga normer och strukturer.
  • hur väl du kan läsa och ta till dig innehållet i tidningen.
  • hur väl du kan samtala och diskutera genom att ställa frågor och framföra åsikter.
  • hur väl du kan genomföra nyhetsrapporteringen.

Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Etiska och moraliska aspekter på språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Matriser i planeringen
Övergripande matris svenska - åk 7-9
Uppgifter
Artikel

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback