Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

4 - 6

Muntlig framställning

Norrtullskolan åk F-6, Söderhamn · Senast uppdaterad: 19 november 2017

I det här arbetet ska du få träna att prata inför en liten grupp. Du ska planera vad du ska säga noga och träna på att prata så att andra lyssnar på dig.

Uppgiften

Du ska förbereda dig att tala om ett ämne. Det kan vara att recensera en bok, berätta om en hobby eller fakta om något du är intresserad av.


1. Beroende på ämnet du ska tala om behöver du ta reda på fakta och strukturera det du ska säga.
2. Bestäm i vilken ordning innehållet ska presenteras:
- Hur kan min inledning väcka intresse?
- Vad är en bra ordning?
- Hur ska jag avsluta?   
- Hur ska jag presentera min uppgift?
3. Bestäm om du ska ta med någon sak/bild som passar till innehållet.
4. Förbered talstöd (mindmap, talkort eller likanande) som stöd för minnet. Skriv i punktform/stödord och/eller korta meningar.
5. Öva på det du ska framföra, både i skolan och hemma så du känner dig säker. Du ska kunna berätta utan att behöva läsa utantill. Talkorten ska finnas som stöd att "hålla tråden".
6. Tänk igenom och förbered även hur du ska stå och föra dig i klassrummet. Kroppsspråket är en viktig del i ett muntligt framförande. Förutom det du säger så berättar du även med ditt kroppsspråk.

Ditt muntliga framförande ska vara mellan 2 och 4 minuter långt.

Tidsplanering

Det här är en muntlig uppgift som löper under några veckor. Du kommer att få arbeta med uppgiften under svensklektioner i skolan och även hemma. Arbetsområdet avslutas  med en muntlig redovisning av ditt "'ämne".

I samband med ditt muntliga framförande lämnar du in ditt talstöd till din lärare.

Syfte - vilken förmåga du ska utveckla

I det här arbetsområdet kommer du att få utveckla din förmåga att formulera och kommunicera i tal. Beroende på vem/vilka mottagaren är kommer du även att få utveckla förmågan att anpassa språket efter vad du vill framföra eller få sagt, vem eller vilka du ska redovisa för samt i vilken situation du ska framföra din muntliga framställning.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Matriser i planeringen
Formulera och kommunicera i tal år 6
Uppgifter
Muntligt berättande - planering

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback