Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

6

Magnetism och elektricitet

Ornäs skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 30 oktober 2018

Elektricitet och magnetism går att använda till många olika saker och det finns överallt omkring oss. Den får lampor att lysa, maskiner attt röra på sig, lappar att sitta fast på kylskåpet, maten att koka och datorn att fungera. All elektricitet går inte i sladdar. Det finns el både i elektriska ålar och i åskan.

Elektricitet

Elektricitet går att använda till många olika saker och den finns överallt omkring oss. I arbetet om elektricitet ska eleverna få lära sig:

  • Skillnaden mellan statisk elektricitet och elektrisk ström.
  • Att elektronerna finns ytterst i atomen.
  • Att de negativt laddade elektronerna dras till de positva protonerna.
  • Vad en blixt är.
  • Hur en glödlampa fungerar.
  • Vilka ämnen som leder elektrisk ström.
  • Koppla olika kretsar.

Så här kommer vi att jobba:

Vi kommer att träna laborationsförmågan genom att göra praktiska uppgifter. Laborationsförmågan kommer också att bedömas i slutet av området med en praktisk uppgift som även ska analyseras med de begrepp och teorier som vi har kommit i kontakt med i området.

 

Den praktiska uppgiften med laborationsrapport där eleverna kan visa begreppsförmågan kommer att genomföras vecka 50. Se bedömningsmatris


Läroplanskopplingar

kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,

kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt och ansvarsfullt sätt,

Elektriska kretsar med batterier och hur de kan kopplas samt hur de kan användas i vardaglig elektrisk utrustning, till exempel i ficklampor.

Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Matriser i planeringen
Elektricitet
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback