Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hemlös - en miöljöbeskrivning

Skapad 2017-11-22 09:46 i Nolhagaskolan Alingsås
Grundskola 7 Svenska som andraspråk
Hur känns det att inte ha något hem? Hur lever man om man inte har ett hem? I boken "Hemlös" läser vi om Mattew som hamnar i en besvärlig situation.

Innehåll

En miljöbeskrivning från boken “Hemlös”Vi har nu läst till kapitel 8 i boken. De två senaste kapitlen heter “Under bron” och “Jeremys lya”, och de berättar om en ganska hotfull och hemsk miljö.

Du har också tränat på att skriva och få in olika sinnesintryck.

Din uppgift nu är att beskriva den här miljön, under bron och där Jeremy bor. Du kan hitta på vad du vill och behöver inte följa bokens beskrivning alls, men känslan i den miljö du beskriver skall vara en liknande miljö. Du får gärna hitta på en lite historia om det hjälper dig. Vill du vara Matthew så går det bra också.

 

Tänk på att lägga in målande beskrivningar, lägg in många adjektiv och  skriv ner olika sinnesintryck, på det sätt vi talat om tidigare.

 

Du ska också illustrera din text med en bild. Du får inte ta en färdig bild från nätet, utan du får antingen rita en egen bild, eller göra ett collage. Ritar du på papper scannar vi in bilden efteråt.

 

Vi hoppas att det kan bli en fin utställning så småningom.

Uppgifter

 • En miljöbeskrivning

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  SvA
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  SvA  7-9
 • Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.
  SvA  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: