Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3), Matematik

·

Årskurs:

F - 3

SOLEN

Trönö skola, Söderhamn · Senast uppdaterad: 23 november 2017

Solen-arbetet är en del i temaarbete för åk F-3 kring rymden. Solen är en av fyra stationer där arbetet tar 60 min.

 

1. Film: Solen, månen och den röda planeten. (SLI)

 

2. Powerpoint (se uppgifter)

 

Mer fakta om solen att berätta under tiden man visar powerpointen:

 

 

Solen

 

Solen bildades för ungefär fyra och en halv miljarder år sedan. Den har tillräckligt med väte kvar för att lysa i ytterligare fyra och en halv miljarder år.

 

Man skulle kunna säga att solen är en medelålders stjärna. Trots att solen är en "medelstor" stjärna  och väger 332 270 gånger mer än planeten jorden gör.

 

Rymmer en miljon jordar

 

Solens diameter är 109 gånger så stor som jordens och 10 gånger så stor som Jupiters (den största planeten i solsystemet). Över en miljon jordar skulle kunna rymmas i solen.

 

Precis som planeterna roterar solen, fast för solen tar det ungefär en månad att avsluta ett varv. Det vet astronomer genom att studera de mörka solfläckarna på dess yta (solfläckarna är i själva verket gigantiska magnetstormar).

 

Solljusets hastighet

 

Om man skulle ta en bil med obegränsad bränsletillgång och köra den med en hastighet av 100 kilometer i timmen, 24 timmar om dygnet, så skulle det ta ungefär 170 år att nå solen.

 

Ljuset från solen färdas med en hastighet av 299 792 kilometer per sekund och når jorden på lite drygt 8 minuter.

 

Solens energi

 

Varje sekund omvandlas cirka fyra miljoner ton av solens materia till energi, vilket bland annat producerar värmen som vi känner och ljuset som vi ser här på jorden.

 

Solen avger mer energi på en sekund än all energi vi människor har förbrukat under vår tid på jorden. Viken fantastiskt bra energikälla det skulle vara om vi kunde hitta en bra teknik att utnyttja hela dess kraft!

 

När energin tar slut

 

När solens energi tar slut om cirka fyra och en halv miljarder år så kommer den att börja svälla som en gigantisk röd ballong. Den kommer att bli 100 gånger större än dess nuvarande storlek och svälja planeterna Merkurius, Venus, jorden och kanske även Mars.

 

Efter några miljoner år kommer solen att krympa igen för att bli en vit dvärgstjärna med ungefär samma storlek som jorden. Efter ytterligare några hundra miljoner år kommer den att tyna bort till en mörk, kall kropp.

 

3. Tillverka en sol som är 109 gånger större än jorden:

 

Förberedelse: Det behövs en meterlinjal + att det behövs lim. Dra in det runda bordet från korridoren. Silkepapper. Av sex stora ark har jag klippt ut formen av en sol med diametern 109 cm. En flirtkula med diametern 1 cm.

 

Visa på bordet vad diameter är. Lägg ut arken som ska bli soldelarna. Jämför storleken med flirtkulan.

 

 

(Egen anteckning: Planeten jorden finns i min hurts, i ett av facken i översta lådan. (flirtkula)

 

Delarna till solen som vi håller på att tillverka ligger i det vänstra skåpet under diskbänken. Där ligger också allt silkepapper.)

Gruppen delas upp i sex mindre grupper där varje liten grupp får ett ark där de klistrar på silkepapperstussar på arken.

När samtliga fyra temagrupper har varit på denna station så kommer vi att ha en stor färdig sol och jorden att jämföra storleken med.

 


Läroplanskopplingar

Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.

Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.

Eleven kan även använda och ge exempel på enkla proportionella samband i elevnära situationera.

Eleven kan göra enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av längder, massor, volymer och tider och använder vanliga måttenheter för att uttrycka resultatet.

Eleven kan visa och beskriva hur solen, månen och jorden rör sig i förhållande till varandra.

Matriser i planeringen
SOLEN
Uppgifter
SOLEN - powerpoint

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback