👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rörelse till musik åk 7 HT

Skapad 2017-11-29 22:25 i Domnarvets skola Borlänge
Grundskola 7 Idrott och hälsa
Alla elever i år 7-9 ska få träna på att röra sig till musik med egna och förutbestämda steg. Detta ska göras i takt och med rytm och sammanhang.

Innehåll

 

Arbetssätt:
Du kommer att få träna på att dansa i takt till musiken, med rytm i kroppen och skapa ett sammanhang i dansen. Du kommer att få träna på komplexa sammansatta rörelser till olika danser och rörelse-/träningsprogram. Din kropp och hjärna ska samarbeta, dvs. träna koordination. Vi kommer att variera mellan att röra oss i takt till musiken en och en, flera i en ringdans, med förare och följare samt alla tillsammans.

 

 

 

Under höstterminen i åk 7 kommer vi att följa schemat nedan:

 

Lektion 1

Lektion 2

Aerobics

Olika gruppdanser: Jenka, Drängarna, Oh Susanna

En förutbestämd dans

Egna danser utifrån 8:or.

Basketworkout

 

 

 

 

Begrepp inom kursen:

 

 • Puls betyder jämna slag som du känner genom hela låten. Det du klappar eller stampar till när du spelar eller lyssnar på musik.
 • Takt är en indelning av pulsslagen. Den vanligaste indelningen kallas fyrtakt (eller fyra fjärdedelstakt 4/4 för att vara korrekt). Det innebär att pulsslagen hör ihop fyra och fyra. En takt innehåller fyra pulsslag. När du lyssnar på en låt kan du höra att första slaget i varje takt är lite starkare, eller som att det börjar på nytt, t.ex. ett nytt ackord. Om du räknar pulsslagen och börjar om på ett varje gång känns det så och då kan du enkelt lista ut vilken taktart det är (fyrtakt eller tretakt eller...)
 • Rytm är en blandning av långa och korta toner/slag i förhållande till pulsen. En melodi har en rytm för att alla toner inte är lika långa. När du dansar kan du göra det med olika stil och känsla, t.ex. en energifylld bugg eller vacker böljande vals.
 • Sammanhang är att hitta olika samband mellan dina steg, rörelser, takt och rytm kopplat till musiken.

 

Bedömning:

 

Vi kommer att bedöma din förmåga till att röra dig till musik och hur du anpassar dina rörelser till takt, med rytm och sammanhang. Du bedöms efter dina kunskaper i samtliga danser. Du kommer att få dansa med flera olika personer i de olika danserna, där det krävs samarbetsförmåga och respekt för andra. Du kommer att tillsammans med dina klasskamrater ge och få feedback för att utvecklas i ämnet. Läraren kommer även att filma delar av danserna för att i lugn och ro kunna bedöma din insats. Fråga gärna om något är oklart.  

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  7-9
 • Traditionella och moderna danser samt rörelse- och träningsprogram till musik.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • I danser och rörelse- och träningsprogram till musik anpassar eleven till viss del sina rörelser till takt, rytm och sammanhang.
  Idh  E 9
 • I danser och rörelse- och träningsprogram till musik anpassar eleven sina rörelser relativt väl till takt, rytm och sammanhang.
  Idh  C 9
 • I danser och rörelse- och träningsprogram till musik anpassar eleven sina rörelser väl till takt, rytm och sammanhang.
  Idh  A 9

Matriser

Idh
Idrott och hälsa

E
C
A
Rörelse till musik
I danser och rörelse- och träningsprogram till musik anpassar eleven till viss del sina rörelser till takt, rytm och sammanhang.
I danser och rörelse- och träningsprogram till musik anpassar eleven sina rörelser relativt väl till takt, rytm och sammanhang.
I danser och rörelse- och träningsprogram till musik anpassar eleven sina rörelser väl till takt, rytm och sammanhang.