Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

6

Livets utveckling

Ramsta skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 7 mars 2018

I det här avsnittet ska du få lära dig mer om hur livet har utvecklats till det vi ser idag. Det började med en smäll för nästan 14 miljarder år sedan då det inte fanns något liv alls. Någonstans längs vägen uppstod liv och det utvecklades till miljontals olika arter av växter och djur. En del arter anpassade sig till ett liv på land, en del i havet. Vi kommer att lära oss om Big Bang, hur det sedan uppstod liv på vår jord och om människans ursprung. Vi ska också läsa om vem Darwin var. Vi kommer att ta utgångspunkt i kapitel 3 i Koll på NO, men också söka efter andra källor i bibliotek och på internet.

Undervisningens mål

Mål: 

när du har arbetat med det här kapitlet ska du:

  • veta mer om hur livet har utvecklats.
  • förstå hur livet utvecklas hela tiden, även i dag och i morgon.
  • känna till att människan ingår i livets utveckling.
  • kunna ge exempel på hur man kan sortera olika djur. 
  • känna till vem Charles Darwin var.

 

Det här kommer vi att arbeta med:

Arbetsområdet kommer att gå ut på två moment;

  1. Du kommer att få göra ett grupparbete där ni i gruppen beskriver de olika tidsperioderna av livets utveckling. Ni redovisar i form av en plansch eller liknande. Tillsammans i klassen kommer vi på så sätt att skapa en tidslinje över livets utveckling som vi sätter upp i klassrummet.
  2. Du kommer att få göra ett individuellt arbete där du väljer en art som fascinerar dig, beskriver hur den arten uppkommit och gissar hur den arten kommer att utvecklas i framtiden. Du kommer att få skriva ditt arbete i datorn. Ditt arbete kommer att sätta in i klassens evolutionsbok.
  3. Vi kommer att besöka Evolutionsmuseet i Uppsala.
  4. Arbetsområdet avslutas med ett skriftligt prov.

Detta bedöms:

Jag kommer att bedöma:
- hur väl du kan söka information från olika källor
- hur väl du kan beskriva livets utveckling och om hur djuren har anpassat sig till olika miljöer, t.ex. hav, öken m.fl.
- hur du använder de nya ord du har lärt dig
- hur tydliga, välutvecklade och kreativa presentationerna av de de två momenten (grupparbetet och det individuella arbetet) är

- det summativa provet


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen
BIOLOGI kunskapskrav Åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback