Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lera med fyra tekniker.

Skapad 2017-12-18 17:05 i Bruksskolan Flen
I detta arbetsområde skall eleverna få prova på att arbeta med lera. De ska lära sig att kavla och trycka med textil i leran för att sedan tillverka ett bruksföremål. De kan också välja att tillverka en valfri urgröpt (ihålig) figur.
Grundskola 4 – 6 Bild
Vi ska jobba med lera på flera sätt. Du kommer att få prova olika tekniker; tumma, ringla, kavla och dreja. En av dina saker du gjort av lera kommer vi att bränna och glasera.

Innehåll

Kursplan i ämnet

Syftet med arbetsområdet/undervisningen är:
Att du skall få lära känna materialet lera och dess redskap. Du ska få lära dig hur du kan bearbeta, forma och skapa något tredimensionellt utav leran.

Visa vad du lärt dig

Du ska göra dina egna skålar/fat/figurer med en alldeles egen design/uttryck genom att använda den teknik och instruktion som du fått vid introduktionen av arbetet

 

Arbetssätt och undervisning

Arbetsområdet inleds med en lärarledd genomgång vid varje ny teknik av hur du ska arbeta med leran. Det kommer att vara en introduktion på vilka verktyg du ska använda för de olika teknikerna vi kommer att arbeta med. Därefter är det eget arbete där du skall producera ett bruksföremål eller lerfigur. Du kommer att få tumma en skål, kavla en tavla, ringla en skål eller annan figur och dreja en skål.

Tidsram

Januari-februari vt 18.

När figurerna torkat i 1-2 veckor ska du välja ut en av dina saker och  bränna dem i lerugnen. Sedan målar vi och lackar alla lerfigurer och lerföremål på bildlektionen. Den saken vi bränner i ugnen ska vi glasera sedan medan de vi målar i klassrummet är obrända men lufttorkade.Bedömning

Jag kommer att bedöma hur bra du tagit till dig av instruktioner för att kunna använda de olika teknikerna för att arbeta med leran. Jag tittar även på hur du på ett idérikt sätt kan skapa ditt egna uttryck i din skål/figur. Jag kommer att titta på att du provar på alla fyra teknikerna vi ska använda. Jag kommer att bedöma att du lär dig och kan visa att du vet vad de olika teknikerna kallas och att du kan använda de begrepp som är aktuella och att du kan använda de redskap som hör till.

Uppgifter

 • Lera på fyra sätt, vårt classroom

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.
  Bl  4-6
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  4-6
 • Kunskapskrav
 • I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.
  Bl  A 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: