Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Tema; Muntlig framställning

Domnarvets skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 7 mars 2018

I detta arbetsområde kommer du att arbeta med hur du bygger upp en muntlig framställning, träna retorik samt genomföra ett "argumenterande tal".

 

Pedagogisk planering; Tema muntlig framställning

Mål:

- tala och samtala i olika sammanhang,

- läsa, förstå och reflektera över olika texter,

- skriva texter för olika syften och mottagare,

- bearbeta innehållet i litteratur, bilder, film, teater, drama och andra medier, och

- söka och värdera information från olika källor.                                                  Ur: Lgr 11

 

Centralt innehåll

  • Hur man kan använda omskrivningar och visuell förstärkning, till exempel bilder och tecken, för att förstå och göra sig förstådd.
  • Kommunikation för olika syften. Hur åsikter, intresse och argument kan uttryckas.

  • Hur man kan anpassa sin kommunikation till olika situationer och sammanhang.

  • Muntliga presentationer. Stödord, bilder och digitala medier som verktyg för att planera och genomföra en presentation.                            

  • Strategier för att skriva olika typer av texter och hur man anpassar innehållet till olika mottagare. Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form.

  • Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

  • Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte.

  • Ord, begrepp och kroppsspråk som används för att uttrycka budskap.

  • Informationssökning i olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

  • Källkritik. Hur man bedömer informationens rimlighet och hur texters avsändare påverkar innehållet.                                                                                                                      Ur: Lgr 11

 

Arbetsområdets mål: (Vad eleven ska ha lärt sig)

Du ska efter genomfört arbetsområde kunna genomföra en muntlig presentation i form av ett ”hålla argumenterande ett tal”. I ditt argumenterande tal ska du lyfta fram olika åsikter och argument, dina och andras, kring ett ämne (inom Biologi) för att lyfta fram en tydlig ståndpunkt i en specifik fråga.

 

Arbetsområdets innehåll:

Arbetsområdet syftar till att ge dig fördjupade kunskaper i hur man presenterar åsikter och viktig information genom att göra ett ”argumenterande tal”. Vilken information är viktig för att åhöraren ska förstå din åsikt. Vilket syfte du har  med att föra fram dina åsikter och information. Hur presenterar man ett innehåll,  dvs retorik. Du kommer också att arbeta med källkritik och val av information.  

 

Material:

I detta arbetsområde kommer du att söka information i olika medier för att samla fakta och argument som stödjer dina åsikter. Information kan hämtas från nätet, läroböcker, tidningar mm. Även en del klipp ifråga om retorik kommer att användas. I detta häfte finns även arbetsmaterial från Fixa texten ! 2 (s 82-94).

 

Metod:

Du kommer att arbeta både individuellt och i grupp. Du kommer under arbetsområdets gång Din redovisning kommer att ske individuellt inför en grupp.

 

Examination:

Du ska vara aktivt deltagande i lektionsarbetet, både muntligt och skriftligt. Du visar din förmåga att framföra ett budskap genom ett ”argumenterande tal” inför en grupp. Du ska visa din förmåga att granska texter källkritiskt samt referera till fakta/informationskälla minst en gång i ditt tal.

 

Bedömning:

Ditt arbete kommer innehållsligt att bedömas inom Biologi av no-läraren och i svenska ifråga om framförande, upplägg och retorisk förmåga.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Hålla tal
Uppgifter
Examinerande uppgift; Hålla ett tal

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback