Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lag och rätt, åk 7

Skapad 2018-01-08 14:41 i Gluntens montessoriskola Grundskolor
I detta moment kommer vi ha dykt ner i Sveriges rättssamhälle och hur egentligen rättegångar går till.
Grundskola 7 – 9 Samhällskunskap
Under höstterminen kommer vi i samhällskunskapen att arbeta med arbetsområdena "Lag och rätt" och "Hur styrs Sverige?" När vi arbetar med "Lag och rätt" kommer vi att lära oss om vilka aktörer som är närvarande i en rättsprocess och hur den går till. Vi kommer också att analysera möjliga orsaker, konsekvenser samt lösningar till kriminalitet. I arbetsområdet "Hur styrs Sverige" fokuserar vi på grundläggande begrepp, grundlagarna, vilka beslutsnivåer finns det och hur går de allmänna valen till.

Innehåll

Syfte

I arbetsområdet får du utveckla förmågan att: 

- använda ämnesrelevanta begrepp

- analysera möjliga orsaker, konsekvenser och lösningar till kriminalitet

 

Arbetsformer

- genomgångar

- film

- textläsning

- besvara frågor

- gemensamma diskussioner 

 

I arbetsområdet bedöms på vilket sätt du:

- kan använda begreppen

- kan resonera och analysera kring orsaker till och konsekvenser av kriminalitet samt möjliga lösningar för att minska kriminalitet

 

Arbetstid och prov

Vi arbetar med "Lag och rätt" vecka 35-43.

Delprov 1 (begrepp): vecka 40

Delprov 2 (analys): vecka 43

 

 

 

Matriser

Sh
Bedömning "Lag och Rätt"

Syfte
Centralt innehåll
Nivå E
Nivå C
Nivå A
Begreppsanvändning
Begreppsförståelse- och användning
Rättigheter och rättsskipning Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.
Du kan använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.
Du kan använda begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.
Du kan använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.
Rättigheter och rättsskipning Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.
Du har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer. Du visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Du har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. Du visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Du har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. Du visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: