Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

4 - 6

Ekonomi

Byskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 17 januari 2018

För att klara av ett vuxenliv med arbete, skatter, sparande och investeringar behöver du kunskaper om ekonomi. Ekonomi handlar om att hushålla med sina pengar, så att de räcker till det man behöver och vill ha. Det blir vanligare och vanligare att handla på nätet. Kanske kommer mynt och sedlar att försvinna. Blir bitcoins den nya valutan då? Precis som varje person och familj har sin ekonomi, har staten Sverige en ekonomi. Politikerna i regeringen visar varje år vad de vill göra med de gemensamma pengarna i en budget. Vad tycker du är viktigt att de gemensamma pengarna i statskassan används till?

Övergripande mål

  • kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv
  • kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden

Förmågor

  • analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller
  • uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv

Centralt innehåll

Samhällsresurser och fördelning

  • Privatekonomi och relationen mellan arbete, inkomst och konsumtion.
  • Det offentligas ekonomi. Vad skatter är och vad kommuner, landsting och stat använder skattepengarna till.  

Kunskapskrav

  • Du har kunskaper om olika samhällsstrukturer. Du visar det genom att undersöka hur ekonomiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då samband inom olika samhällsstrukturer.
  • I beskrivningarna kan du använda begrepp på ett fungerande sätt.
  • Du kan undersöka samhällsfrågor ur något perspektiv och beskriver då samband med resonemang.
  • Du värderar och uttrycker olika ståndpunkter samhällsfrågor med resonemang och underbyggda argument.

Genomförande

Vi börjar med att titta på vår egen privata ekonomi och diskutera för- och nackdelar med veckopeng/månadspeng, vad den ska räcka till m.m. Sen undersöker vi familjens ekonomi och gör en budget med inkomster och utgifter. Det är viktigt att kunna använda begrepp som skatt, hyra,  försäkringar, konsumera, kontant, kredit, lån, ränta, avbetalning, spara och investera för att kunna diskutera ekonomi. Därför ska vi träna på att använda de begreppen. Vi ska ta reda på hur de gemensamma tillgångarna i statskassan används. Du ska också få möjlighet att diskutera och ta ställning i samhällsfrågor som har med ekonomi att göra. 

Till lektionsinnehållet finns det även UR-filmer som vi kommer att se. De handlar alltså bl.a. om pengar och skatt.

Du kommer att få arbeta enskilt, i par, i grupp och i helklass.

Bedömning

Dina kunskaper om ekonomiska strukturer och begrepp kommer du att få visa muntligt i diskussioner och i en kort enskild uppgift. Du kommer också att få visa dina kunskaper i grupparbete om familjens budget och enskilt i din ekonomiska modell.

Din förmåga att undersöka samhällsfrågor och att uttrycka din ståndpunkt kommer du att få visa både muntligt i grupp och helklass samt individuellt skriftligt. I slutuppgifterna kommer du även få ett extra tillfälle att visa dina kunskaper om de ekonomiska begrepp och samband som vi har arbetat med.

Dokumentation/Utvärdering

Elevernas arbeten sparas.

Elever och lärare kommer att utvärdera arbetsområdet i slutet.

Analysen ska läggas i GAFE.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Ekonomi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback