Verksamhetsperioden sträcker sig till en början mellan V. 2 - 8
Gäller för avdelningarna: Regnbågen och Kanonkulan på S2H förskolor
Ämne: Naturvetenskap och experiment
Syfte: Syftet med verksamhetsperioden är att väcka barnens intresse och visa på hur naturvetenskap är en del av oss och vår närmiljö. Genom att testa sig fram och göra hypoteser samt slutsatser får barnen en chans att öka tankeprocessen där de skapar en bild av hur påbörjandet, processen samt avslutet kan se ut och vad resultatet kan bli. På så sätt vidgar vi barnens tankeprocess och barnen kan med olika tankemetoder samt artefakter utföra men även ifrågasätta det som sker i vår miljö. Vi vill att barnen ska känna en nyfikenhet och lust att prova olika naturvetenskapliga experiment där barnen får en aha-upplevelse. Det är inte slutprodukten som är det väsentliga utan att de får med sig något meningsfullt och lärorikt under processens gång, något de kn använda sig av i deras vardagen och i praktiken. På så sätt bygger vi upp ett nytt tankesätt och visar på hur vi är beroende av varandra. Allt från människor, djur till naturen.
Metod: Varje vecka kommer barngruppen att fokusera på ett ämne/experiment som de kan prova på olika sätt. Vi börjar med att introducera aktiviteten i helgrupp där barnen får lite mer kött på benen och skapar en grund till vad vi kommer att göra. Sedan kommer barnen göra hypoteser och slutsatser för att visa på hur de tänker sig processensgång/resultatet av att bara använda tänkandet. Barnen kommer sedan få prova sig fram med hjälp av olika artefakter och metoder för att se vad som sker om de gör på olika sätt. Barnen får då ett resultat som antingen liknar det de tänkt tidigare eller ett nytt resultat som det inte hade tänkt sig. De får diskutera i grupp och ställa produktiva/öppna frågor där de ger och tar samt diskuterar varför det blev som det blev. Under tiden dokumenterar pedagogerna processens gång. Efter aktiviteten får barnen titta på ett/flera klipp som är kopplade till experimentet för att se hur det kan se ut på riktigt. På så sätt får barnen en tydligare bild av experimentets poäng. Vi kommer även använda oss av barnintervju där barnen får svara på olika frågor. Vi kommer även spela in intervjun där enbart rösten spelas in för att på bästa möjliga sätt få en bra intervju utan att barnen blir avbrutna av att pedagogen ska skriva på papper osv.
Teori: Genom att låta den socialkonstruktivistiska teorin genomsyra verksamhetsperioden blir det lättare för oss pedagoger att utvärdera och se vad som faktiskt händer vecka för vecka. Barnen utvecklas och stimuleras genom att vi erbjuder barnen på olika artefakter som de kommer använda som redskap under perioden. Med hjälp av varandra, artefakter och en miljö som bidrar till utveckling kan vi på bästa sätt bidra med utvecklings och lärande där barnen känner meningsfullhet och där de börjar bygga på en grund inom naturvetenskapen som de kommer bära med sig i livet. Utan att låta barnen få öva och prova i praktiken mår vi inte vårt mål. Att vi arbetar utifrån denna teori samt våra egenskaper/kunskaper bidrar vi till att barnen utvecklas i grupp som helhet men även på individnivå. Barnen kan då med hjälp av varandra, den fysiska miljön, artefakterna och oss pedagoger uppnå den proximala utvecklingszonen.
Utvärdering: -