Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fantasy och science fiction åk 7 VT-18

Skapad 2018-01-12 13:08 i Torpskolan Lerum
Grundskola 7 – 9 Svenska
Fantasy och science fiction är två populära genrer som lockar många läsare, inte minst unga. Genrerna ger läsarna möjlighet att förflytta sig mellan platser i andra världar och uppleva äventyr som man ej trodde var möjliga.

Innehåll

Under några veckor kommer vi att arbeta med de skönlitterära genrerna fantasy och science fiction. Vi kommer att ha genomgångar, läsa, samtala kring genrerna och se på film. Till sist kommer ni att få skriva en egen fantasy- eller science fiction-berättelse. 

Fantasy

 

Fantasy är det engelska ordet för fantasi och ursprungligen kommer ordet fantasi från grekiskan och betyder ungefär ”drömbild”. Man kan säga att fantasy är en sorts sagor för tonåringar och vuxna. Liksom i sagor pågår det en kamp mellan det goda och det onda, men det som skiljer fantasy från sagor är att det ofta finns en verklig och en magisk värld.

Fantasydrag:

·       Det pågår en kamp mellan ont och gott.

·       Det finns en verklig och en magisk värld.

·       Det finns en passage mellan de två världarna.

·       Sagofigurer, talande växter och djur kan förekomma.

·       Utspelar sig ibland i medeltida miljöer.

·       Det är ofta barn eller ungdomar som är huvudpersoner

·       Huvudpersonerna får ett uppdrag

·       Magiska föremål har betydelse

·       Tiden spelar stor roll – Det förflyter ofta lång tid i fantasyberättelser. Exempelvis kan en dvärg putsa på en ädelsten i flera årtionden för att den ska glittra vackert, dygnen kan ibland vara månadslånga och det kan finns personer som stjäl tid. Ofta stannar tiden upp i den verkliga världen när huvudpersonerna befinner sig i den magiska världen.

 

Science fiction

 

Science fiction (förkortas sf eller sci-fi) är en genre som är släkt med fantasy, men som mer handlar om vad uppfinningar och upptäckter inom vetenskap och teknologi kan göra i framtiden. Inte helt sällan utspelar sig sf-berättelser i rymden. Sf-författare funderar över hur framtiden kommer att utvecklas. En del av dem ger en positiv bild av framtiden, medan andra ger en negativ (ibland skräckinjagande) bild av hur framtiden kommer att se ut när det gäller teknik, miljö och diktatorer.

 

Science fictiondrag:

·       Händelserna utspelar sig i en ny värld eller vår värld fast väldigt förändrad.

·       Händelserna utspelar sig ofta i en framtid.

·       Det förekommer ofta robotar och för det mesta är snälla.

·       Det förekommer utomjordningar, vilka ibland inte är särskilt trevliga.

·       Huvudpersonen är någon form av hjälte som har fått ett uppdrag.

·       Det finns fiender till huvudpersonen som försöker stoppa hen.

·       Tidsresor fram eller tillbaka i tiden förekommer.

 

Uppgifter

 • Fantasy-/sci fi-berättelse 23 februari

 • Fantasy-/sci fi-berättelse

 • Fantasy-/ sci fi-berättelse 23 februari

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
  Sv  7-9
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  7-9
 • Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.
  Sv  7-9
 • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
  Sv  7-9
 • Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
  Sv  7-9
 • Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.
  Sv  7-9
 • Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.
  Sv  7-9
 • Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Fantasy och science fiction

Rubrik 1

 • Sv  C 9   De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Skriva texter
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Berättande texter
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: