Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

7

Elevledd lektion åk 7 VT21

Domnarvets skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 29 januari 2024

Under ett antal veckor kommer ni att få planera, genomföra och utvärdera en elevledd lektion i par eller grupp. Ni kommer att få önska vilka ni vill vara tillsammans med men jag kommer att sätta ihop grupper efter era önskemål och mitt omdöme. Detta för att bland annat skapa så god lärandesituation som möjligt.

Arbetssätt:

Ni kommer att få träna på att planera, genomföra och utvärdera en elevledd lektion i par eller grupp. Ni kommer att hålla i en lektion på ca 50 minuter inne eller ute, ni bestämmer. Vad lektionen ska innehållet bestämmer ni själva men lektion ska bestå av minst:

  • Kortare uppvärmning/töjning

  • Aktivitet

  • Kortare nedvarvning/stretching.  

Tänka på att alla ska leda någon del av er lektion, t.ex. Sandra håller i en dansuppvärmning, Nermin håller i aktiviteten innebandy medan Jonathan håller i avslappning. Efter lektionen kommer ni att få några frågor angående er lektion om hur ni tänkte och vad ni hade för plan samt att ni ska lämna in er planering till mig (se bifogad fil).

Tidsplan:

Se separat schema för mer information. Endast måndagslektionen är planerad på bomsidan (id1), resterande är på sidan där matthissarna är (id2). 

Läxa:

Ni kommer att få lektionstid under vecka 5 för att planera, använd tiden väl för att inte behöva ta hem som läxa. När ni planerar rekommenderar vi er att testa hela lektionen i god tid innan ni ska hålla i den. Fråga gärna om något är oklart!

Bedömning:

Du kommer att bli bedömd individuellt efter hur du: 

  • har planerat din lektion dvs hur väl förberedd du är,

  • är som ledare och visar övningar,

  • har tänk kring skaderisker,

  • är bekant med övningar och begrepp. 

Se gärna det bifogade dokumentet för tips och trix så att du inte missar något. 


Läroplanskopplingar

förmåga att planera, genomföra och värdera olika aktiviteter utifrån hur de påverkar fysisk förmåga och hälsa, och

förmåga att agera säkert och förebygga risker i samband med rörelse, friluftsliv och utevistelser samt att simma och hantera nödsituationer på land och i vatten.

Planering och genomförande av olika aktiviteter utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa.

Dopning och lagar och andra bestämmelser som reglerar förbud mot dopning.

Samtal om upplevelser av olika aktiviteter och värdering av hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa.

Förebyggande av skador genom allsidig träning, anpassning av belastning och tekniker för rörelseutföranden.

Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på ett i huvudsak fungerande sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa. Eleven värderar på ett enkelt sätt hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på ett fungerande sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa. Eleven värderar på ett utvecklat sätt hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

Eleven förebygger på ett fungerande sätt risker i samband med olika aktiviteter. Eleven hanterar nödsituationer på land och vid vatten samt simmar 200 meter i en följd varav 50 meter i ryggläge.

Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på ett väl fungerande sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa. Eleven värderar på ett välutvecklat sätt hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

Eleven förebygger på ett väl fungerande sätt risker i samband med olika aktiviteter. Eleven hanterar nödsituationer på land och vid vatten samt simmar 200 meter i en följd varav 50 meter i ryggläge.

Matriser i planeringen
Idrott och hälsa
Uppgifter
Planeringsmall och tips&trix

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback