Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

H.C Andersen

Vallhamra skola 7-9, Partille · Senast uppdaterad: 14 mars 2018

Har du någon gång funderat på vem personen bakom din favoritbok är? Du vet den person som med hjälp av fantasi, berättarglädje och en vilja att förmedla något har suttit och knåpat ihop den berättelse som just du fastnade för. I detta arbetsområde kommer vi att titta närmare på författaren H.C Andersen och några av hans mer kända sagor.

Syfte

Syftet med arbetsområdet är att du ska bekanta dig med en av våra större författare i Norden samt några av hans mer kända sagor. 

Vi kommer att: 

  • lära oss mer om H.C Andersen
  • lyssna på sagor/berättelser
  • analysera sagor/texter
  • diskutera budskap
  • skriva en saga med utgångspunkt ur en av H.C Andersens sagor

Lärandemål: 

  • Att kunna analysera texter
  • Att kunna förstå det viktigaste i en faktatext
  • Att kunna sammanfatta utifrån en film
  • Att kunna skriva en saga utifrån en redan känd saga
  • Att kunna ge och få kamratrespons

Bedömning

Jag tittar på din förmåga att:

  • aktivt delta i samtal och diskussioner om texter och sagor
  • skriva en berättelse med tydlig inledning, handling och avslut
  • ge och få kamratrespons

Läroplanskopplingar

har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och enkel handling.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback