Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 5

Vatten

Förskolan Körvelgatan 2, Fristående förskolor · Senast uppdaterad: 18 maj 2018

Vatten brukar vara ett populärt tema i förskolan. Det är spännande att arbeta med vatten och temat kan innehålla mycket saker och det finns plats för mycket experimenterande. Det kan vara bra att börja temat med att fråga barnen frågor om vatten så man får ta reda på vad de redan vet, man kan ckså med frågor få dem att skapa hypoteser eller förklaringsförsök som de sedan får pröva i olika experiment.

Mål & Syfte:

Lustfyllt, inflytande

Att ta tillvara barnens intresse samt stimulera barnens intresse för naturkunskap. Med intervjuer kommer barnen att få en bredare kunskap om tex vilken färg har vatten? Var finns vatten? Hur luktar vatten? 

 

Aktiviteter:

Använd karamelfärg i vattenglas och titta skillnaden innan och efter.

Hälla med vatten i kannor, rör, gegga med sand och vatten eller snö med vatten för att se vad som händer både före och efter. Plaska med fötterna och händerna i vattnet och detta kommer vi att göra både inom och utomhus. 

Ta promenader i regnet detta för att se och känna och inte minst röra med regnkläder. Vara ute i snöväder och samla snö i en burk för att se vad som händer efter en timma eller två. 

Eller om det snöar kan man gå ut med barnen på gården med svart papper och fånga snöflingor för att se vad som händer. Man kan också använda en förstoringsglas för att se formen på snöflingan.

Plaska i vattenpölar. 

 

Barnen ska få uppleva vatten med alla sinnen. 

Metod:

Vattenlek!

Varmt och kallt (känsel)

vattenljud (hörsel)

Salt, sött eller surt ( smak). Smaka på vatten och berätta om det är kallt eller varmt och fråga barnen om varför man måste dricka vatten och därefter kunna förklara på enkelt sätt så att barnen förstår.

Barnen kan också använda karamelllfärger om det önskar och vill.

 

Undersöka vatten ute och inne (flyter, sjunker eller ösa, hälla och mäta). Vi kommer att göra olika experiment med barnen. Vi kommer att Samla olika föremål tex en sked, en legobit, en kork och en sten. Vad händer? Vad flyter och vad flyter inte och varför? Detta ger en möjlighet för barnen att kunna reflektera och prova sig fram. 

 

Vi kommer också att hälla upp vatten i två flaskor och tränar på begreppen full/tom, hel/halv och lätt/tung.

Måla med vatten Och göra en sockermålning med grundfärgerna och se vad som händer och sker. Vad händer när färgerna blandas?

Göra såpbubblor. ( där barnen kan blåsa med munnen för att se vad som händer och det är även munmotorik).

Låna böcker om vatten ifrån biblioteket.

Göra skum med såpa. (Blanda såpa med vatten för att bilda skum och barnen får känna och utforska).

Dricka med sugrör.(munmotorik).

Vi kommer att använda IT utrustning som Ipad, Youtube för att visa korta filmer om vatten, ånga och kokande vatten. Vi kommer att ta bilder på barnen i olika aktiviteter och experiment som har anknytning med vatten att göra. Vi kommer också att visa barnen olika och korta filmklipp om vatten för att väcka barnens nyfikenhet och intresse för att sen kunna vidareutveckla den. 

 

Vi kommer att gå med barnen till Surtesjön för att titta och känna på vattnet.

 

 

 


Läroplanskopplingar

utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,

ges förutsättningar för utveckling och lärande och samtidigt stimuleras att använda hela sin förmåga,

upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,

ställs inför nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya färdigheter, erfarenheter och kunskaper,

utmana barns nyfikenhet och begynnande förståelse för språk och kommunikation samt för matematik, naturvetenskap och teknik,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback