Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik, Svenska som andraspråk, Geografi, Svenska, Kemi, Biologi

·

Årskurs:

4

Tema Vatten och Miljö, åk4

Vänge skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 2 februari 2018

Är det verkligen så att vi dricker samma vatten som dinosaurierna gjorde? Kan det vatten som finns i en sjö i Sydafrika komma till Sverige? Vad är det för skillnad på saltvatten och sötvatten? Kan man dö om man inte får rent vatten? Hur mycket vatten går det åt när man duschar? Hur ser en vattenmolekyl ut? Varför flyter Stenabåten? Detta och mer därtill skall vi tillsammans fundera över i tema Vatten och Miljö.

Ditt arbete kommer att bedömas utifrån din förmaga att:

  • förstå och förklara vattnets kretslopp
  • beskriva vattnets egenskaper
  • samtala om och beskriva människans behov av rent vatten
  • samtala om och ge exempel på människans beroende av och påverkan på naturen
  • genomföra undersökningar
  • dokumentera undersökningar med text och bild
  • resonera om likheter och skillnader mellan dina resultat och andras resultat i undersökningar

Under lektionerna kommer vi att:

Läsa, se på film, söka information, samtala och resonera, undersöka och laborera, skriva och dokumentera samt studiebesök.

Ur kursplanen

Kunskapskrav för betyget A


Läroplanskopplingar

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Enkla väderfenomen och deras orsaker, till exempel hur vindar uppstår. Hur väder kan observeras med hjälp av mätningar över tid.

Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Vattnets egenskaper och kretslopp.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

Ekonomiska villkor för barn i Sverige och i olika delar av världen. Några orsaker till, och konsekvenser av, välstånd och fattigdom.

Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel nätverk för datakommunikation, vatten- och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Tema Vatten och Miljö
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback