Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Garntekniker åk.8

Skapad 2018-01-16 10:18 i Stordammens skola Uppsala
Under detta arbetsområde arbetar du med stickning alternativt virkning. Det innebär att du börjar med att göra ett mindre stick- eller virkprov, där du visar att du förstår principen för hur man lägger upp maskor, samt kan sticka/virka olika typer av maskor. Därefter väljer du vad du vill sticka eller virka. det kan till exempel vara en halsduk, sjal, mössa, vantar, sockor, amigurimifigur mm. Tänk även på att du själv formger din produkt genom att välja färg, material & utseende.
Grundskola F – 9 Slöjd
Stickning & virkning- två garntekniker på frammarsch. Kanske har du sett "yarnbombing" på någon offentlig plats & undrat vad det är? Eller så kanske du drömmer om att få klä dig i en flätstickad tröja som du sett i någon klädaffär? Är dina varmaste sockor tillverkade av någon du känner men du har inte någon aning om hur? På slöjden kommer du få möjlighet att lära dig grunderna i stickning & virkning, och om du blir riktigt fast i teknikerna finns det hur många fördjupningsuppgifter som helst. Det kluriga är att välja.

Innehåll

Under detta arbetsområde arbetar du med stickning alternativt virkning.

 Detta innebär att du börjar med att göra ett mindre stick- eller virkprov, där du visar att du förstår principen för hur man lägger upp maskor, samt kan sticka eller virka olika typer av maskor. Därefter väljer du vad du vill sticka eller virka. Det kan till exempel vara en  mössa, vantar, sockor eller någon amigurimifigur. Tänk även på att du själv är med & formger ditt föremål då du väljer färger, material & utseende. De länkade filmerna visar upplägg, räta &aviga maskor för såväl höger- som vänsterhänt.

Uppgifter

  • Reflektion garnteknik

  • reflektion över stickning eller virkning

Matriser

Sl
Kunskapskrav slöjd åk 7-9

F (insats krävs)
E
C
A
Slöjdföremål
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och delvis egna initiativ.
Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ.
Använda redskap
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.
Tillvägagångssätt
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.
Inspirationsmaterial
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan i slöjdarbetet bidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.
Kombinera
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Dessutom kan eleven pröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Dessutom kan eleven pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Dessutom kan eleven systematiskt pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Arbetsprocessen
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Ge omdömen
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen med viss användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Eleven kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen med relativt god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Tolka
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då enkla resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då utvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: