Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

4 - 5

Forntiden

Norrtullskolan åk F-6, Söderhamn · Senast uppdaterad: 8 februari 2018

Vi kommer att arbeta med istiden och forntiden. Du ska få lära dig mer om hur Norden befolkades och hur levnadsvillkoren under de olika tidsperioderna varierade. Vi kommer också att göra jämförelser med hur människor lever idag. De flesta elever har i de lägre stadierna arbetat och lärt sig om forntiden. För att alla ska förstå utvecklingen repeterar vi dessa kunskaper så att eleverna vet de viktigaste dragen i Nordens utveckling från istiden, genom stenåldern, bronsåldern t o m järnåldern.

Syfte

Hur var det att leva på forntiden? Vad heter de olika tidsåldrarna och vad är typiskt för dem? Vad är skillnaden mellan en jägare och bonde? Syftet är att vi ska lära oss och skapa förståelse för hur man levde och vad som var viktigt under forntiden. Vi ska lära oss att sätta in begrepp som stenålder, bronsålder och järnålder i ett sammanhang och förstå hur det hänger ihop samt hur det speglar det samhälle vi lever i idag.

- Du ska få  utveckla din förmåga att använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer.
- Du ska få utveckla din förmåga att använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Arbetssätt

Eleverna lär sig om forntiden genom att:

- delta i gemensamma genomgångar och diskussioner
- läsa faktatexter
- se filmer
- i helklass diskutera livet under forntiden, samt orsaker till och konsekvenser av förändringar
- enskilt fylla i tidslinje med tidsåldrar samt stödjande bilder för hur det var under forntidens olika tidsperioder
- dokumentera vad vi lärt oss i våra so-böcker
- se på kartor från lokalt till världen för att se hur världen såg ut då och var människor bodde. Vi kommer att reflektera över varför det såg ut som det gjorde och fundera kring anledningar till det

Bedömning

Bedömning av elevernas kunskaper om:

- hur människor levde i Norden under forntiden
- historiska begrepp som hör till tidsperioden
- exempel på hur spår från forntiden kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser 

 

 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Norden befolkas. De utmärkande dragen för stenåldern,bronsåldern och järnåldern.

Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.

Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra enkla resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Forntiden
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback