Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Stora gruppen

Skapad 2018-01-22 13:01 i Pysslingen Förskolor Maria Ro Pysslingen
Här skriver ni vilket projekt som arbetas med!
Förskola
De äldre barnen födda år 2015 kommer under våren att fortsätta arbeta med babblarna. Barnen kommer också att få lära sig att ta större ansvar över av och påklädning, matsituationer, problemlösningar och hur man är en bra kompis. Allt för att underlätta flytten till de större avdelningarna i sommar.

Innehåll

Vad jobbar vi med?

Vi börjar arbeta med Bibbi.  

 

 

Varför jobbar vi med det? Syfte?

Bibbi är lugn, försiktig och lite ängslig av sig. Bibbi vill gärna göra rofyllda saker som odla växter, hänga i bion, se på stjärnorna, räkna, bra på att klura ut praktiska lösningarna. 

Bibbi symboliserar matematik och problemlösningar. 

 

Hur kommer vi jobba med det?

Under vecka 4 kommer stora gruppen bekanta sig med Bibbi genom att prata om Bibbi, titta på vad Bibbi tycker om och måla hur Bibbi ser ut. 

Under vecka 5 kommer stora gruppen räknar med Bibbi från 0-5. Barnen använder fingrarna och olika fysiska material när de får räkna. Barnen får även samla gula leksaker och prata om den gula färgen.

Under vecka 6 kommer gruppen prata om rumsuppfattning. Barnen ska få träna på orden som på, i, under, etc.  

 

 

Hur gick det? (Fyll i reflektionsfrågorna nedan.)

V.4 Barnen tycker att det är roligt att måla. De gillar att använda pensel och få kladda med färgen

v.5 Barnen var intresserade av att räkna och hitta gula saker. Några barn hade lite svårare att hitta gula saker och visade istället andra färger de hittade. Barnen förstod instruktionerna och fortsatte även efter att aktiviteten var avslutad att hitta olika färger.

Vilka förmågor har utvecklats hos barnen?

v.4 Barnen tränar sin motorik. Att hålla i en pensel, att doppa penseln i färgen utan att byttan välter. Flera barn tycker att det är lite jobbigt att bli kladdig om händerna. 

v.5 Barnen tränar på att räkna, förståelsen för att varje siffra är kopplad till ett specifikt antal. Barnen tränar också på att bli uppmärksam på färgerna runt omkring sig. De tränar på att jämföra olika gula nyanser och att blanda olika material och para ihop dem med en färg. Dom har lätt för att para ihop olika legobitar och sortera dem på det sättet men att para ihop en legobit och en gul krita är lite nytt för dem.  

Vad visade barnen intresse för i aktiviteten/projektet?

v.4 alla var intresserade och ville vara med. 

v.5 alla var intresserade i början men några tappade fokus efter en stund. 

Vad har vi sett för behov?

Barnen tycker att det är roligt att göra planerade aktiviteter. 

Hur ska vi utmana barnen vidare?

 

 

 

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: