Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

8 - 9

Världens befolkning

Västra Stenhagenskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 23 januari 2018

Jordens befolkning ökar i snabb takt. Det beror främst på att antalet människor i världens fattigaste länder blir fler. Jämfört med för några årtionden sedan skaffar man sig visserligen färre barn idag, men tack vare bättre sjukvård överlever fler barn än tidigare. I flera av världens rikaste länder är befolkningsutvecklingen den motsatta. Det innebär att äldre människor, som ju inte arbetar och bidrar till ett lands ekonomi, blir en allt större del av befolkningen. Fler än någonsin flyttar nu från landsbygden till städer. Denna urbanisering är störst i utvecklingsländerna. Många flyttar också till ett annat land. Ett gemensamt begrepp för människor som flyttar är migration. Den delen av geografin som behandlar t.ex. hur ett lands befolkning ökar eller minskar, hur stor andel unga och gamla en befolkning har, hur människor flyttar mellan länder och från landsbygd till kallas befolkningslära eller demografi. Var bor människorna? Varför denna ojämna befolkningsfördelningen? Hur och ser befolkningsutvecklingen ut i olika typer av länder? Varför har vi en ojämn befolkningsutveckling på vårt klot? Beskriv vad som menas med ett U-land, tredje världen respektive ett I-land? Hur många ska vi bli? Människor på vandring- migration? Städernas utveckling? Räcker resurserna i framtiden? Kan jorden föda oss? Befolkningspyramider? Demografiska transitionen? Olika begrepp?

Centralt innehåll

  • Hur jordens befolkning är fördelad över jordklotet samt orsaker till och konsekvenser av den ojämna befolkningsfördelningen. Migration och urbanisering och orsaker till och konsekvenser av detta.
  • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  • Förekomst av och orsaker till fattigdom och ohälsa i olika delar av världen.
  • Samband mellan fattigdom, ohälsa och faktorer som befolkningstäthet, klimat och naturresurser.

 

 

Bedömning – kunskapskrav från LGR 11

  • Eleven har […] kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra […] underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.
  • Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett […] fungerande sätt.
  • Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett […] fungerande sätt, samt för […] underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
  • Eleven kan resonera om olika ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogör då för […] underbyggda förslag på lösningar där några konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in.

 

Exempel på typer av frågor/kunskaper du ska kunna svara på eller redogör för:

  • Hur är jordens befolkning fördelad över jordklotet?
  • Vad finns det för orsaker till och konsekvenser av den ojämna befolkningsfördelningen?
  • Varför flyttar människor till ett annat land?
  • Varför flyttar människor från landsbygd till stad och vilka konsekvenser får detta?

 

Utvärdering sker löpande under arbetets gång;instuderingsfrågor,övningar, muntlig diskussion och skriftliga förhör där du får ha dina anteckningar med dig.Ett prov på begrepp. En inlämningsuppgift där du jämför ett u-land och ett i-land.Gör du ett gott arbete varje lektion och ser till att ta igen om du är frånvarande så kommer det att gå bra för dig på denna kurs!

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Geografi
Uppgifter
Världens befolkning

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback