Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild, Samhällskunskap, Svenska som andraspråk, Religionskunskap, Geografi, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Sveriges minoritetsfolk och deras språk

Blötbergets skola, Ludvika · Senast uppdaterad: 8 februari 2018

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. De historiska minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Ur syftets texten i Lgr 11 för svenska: Undervisningen ska bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken.

Hur ska vi lära oss detta?

Vi skriver, läser och diskuterar kring film och texter. Vi arbetar med temat i några bilduppgifter och på musiken. 

Vi kommer även att ha en skrivuppgift  - en berättande text i jag-form som handlar om samerna.

Vad som kommer att bedömas:

När arbetet är klart ska du ha kännedom om vilka nationella minoriteter som finns i Sverige. Du ska kunna berätta fakta om samerna och deras situation genom historien. Du ska kunna använda begrepp som t ex identitet, minoritet, tolerans, ursprung och diskriminering.

Hur du får visa vad du kan:

Du bedöms under lektionstid när du deltar aktivt i muntliga och skriftliga övningar. Du kommer både att jobba enskilt och tillsammans med andra. 

 


Läroplanskopplingar

Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

Berättelser från fornskandinavisk och äldre samisk religion.

Vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för människors identitet, livsstil och grupptillhörighet.

Några etiska begrepp, till exempel rätt och orätt, jämlikhet och solidaritet.

Vardagliga moraliska frågor som rör flickors och pojkars identiteter och roller, jämställdhet, sexualitet, sexuell läggning samt utanförskap och kränkning.

Urfolket samerna och övriga nationella minoriteter i Sverige. De nationella minoriteternas rättigheter.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom att rösta i allmänna val eller skapa opinion i sociala medier.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback