Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sammansatta grundformer

Skapad 2018-01-24 22:58 i Alsike skola Knivsta
Grundskola 6 Idrott och hälsa
Ett centralt syfte med undervisningen i idrott och hälsa är att eleverna ska utveckla allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva. Med rörelseförmågor avser kursplanen elevernas förmåga att utveckla rörelseglädje, koordination, kondition, styrka, rörlighet, mental förmåga och motivation. I årskurs 6 arbetar vi med sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap. Att få uppleva rörelseglädje är viktigt, liksom att eleverna successivt utmanas att tänja sina gränser.

Innehåll

 

Syfte

Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva.  Genom undervisningen ska eleverna få möta många olika slags aktiviteter. Undervisningen ska skapa förutsättningar för alla elever att under hela sin skoltid kontinuerligt delta i skolans fysiska aktiviteter och bidra till att eleverna utvecklar en god kroppsuppfattning och tilltro till sin egen fysiska förmåga.

 

Centralt innehåll

 

Rörelse

 

·         Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.

 

 Undervisning

 

Vi kommer att träna på att göra kullerbyttor, handstående, hjula, göra olika hopp med trampett och satsbräda, balansgång mm. Vi kommer att använda oss av olika redskap, ibland flera redskap tillsammans, ibland bara kroppen som redskap.

 

Målet med undervisningen är att du ska utveckla din teknik, kroppskontroll, kroppsuppfattning och rörlighetsförmåga genom att öva på olika gymnastikövningar. Du kommer utmana dig själv och testa nya övningar samt hjälpa andra att lyckas.

 

Examination
Bedömning sker kontinuerligt under lektionerna.

 

Uppgifter

 • Sammansatta grundformer

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.
  Idh  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten.
  Idh  E 6
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten.
  Idh  C 6
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten.
  Idh  A 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: