Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Möss och människor

Skapad 2018-01-25 15:37 i Tunabergsskolan Uppsala
Grundskola 7 Svenska
"De hade gått i gåsmarsch utför stigen, och även här i det fria höll sig den ene bakom den andra. Båda var klädda i bomullsjackor med mässingsknappar. Båda hade svarta, slokande hattar och båda bar hårt rullade filtpackar på ryggen". Vi läser John Steinbecks "Möss och människor", en bok om hopp och drömmar, och om att överleva i en hänslynslös värld.

Innehåll

Kunskapskrav

Läsförståelse

Tolka och resonera

 

Så här arbetar vi

Vi delar upp boken i fyra läsläxor. Sedan diskuterar vi det ni läst i klassen, och ni får ett par frågor att besvara skriftligt. När boken är utläst får du resonemangsfrågor att besvara skriftligt i läsloggen.

Så här ser lässchemat ut: 

Läsläxa 1, v 4 26/1 : läs klart kapitel 1 och hela kapitel 2.

Läsläxa 2, v. 5, 2/2: läs kapitel 3

Läsläxa 3, v. 6. 9/2: läs kapitel 4

Läsläxa 4, v. 7, 16/2: läs ut boken.

 

Bedömning

Ditt bidrag till diskussionerna i klassen. Din läslogg.

 

   

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Läslogg Möss och människor

E
C
A
Läsförståelse
Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.
Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse.
Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.
Tolka och resonera
Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.
Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: