Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 3

Lärande under hela dagen - Leken

Förskolan Lärkan, Ludvika · Senast uppdaterad: 26 januari 2018

Leken är en viktig del i barnens utveckling och lärande. De får möjlighet att bearbeta sina upplevelser, använda sin fantasi och utveckla det sociala samspelet.

BAKGRUND Varför?

" Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet och barnets behov och utformas så att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. " (Lpfö 98/10) .

Läroplanen för förskolan beskriver vad vi ska arbeta med under barnens vistelsetid hos oss. Vi har hela dagen till förfogande och leken är vårt arbetssätt. Det är genom lek som barnen lär sig nya saker, tränar språk, bearbetar upplevelser och tränar socialt samspel. För att stödja barnen i leken använder vi oss av tecken som stöd, samt In-print bilder.

 

METOD

  • Genom att observera barnens lek, utarbetar vi miljön och material för att stimulera och tillgodose barnens behov i leken både ute och inne.
  • Vi arbetar i olika grupper för att ge barnen möjlighet att hitta fler kompisar, utbyta nya ideer och ta tillvara på varandras fantasi både i utelek och innelek.
  • Vi pedagoger är närvarande i barnens lek och stöttar dom i deras kontakt med varandra, hjälper dem att lösa konflikter, träna lekregler samt lockar dem till samtal med oss och varandra.
  • Vi använder oss både av styrd och fri lek.

DOKUMENTATION

Vi dokumenterar genom bilder och anteckningar utifrån våra observationer.

 

UTVÄRDERING/UPPFÖLJNING

Vi reflekterar i arbetslaget över hur leken fungerar och delger varandra eventuella förslag, funderingar, erfarenheter osv. Detta gör vi under våra fredagsplaneringar men också vid våra planerings/studiedagar.


Läroplanskopplingar

utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler,

utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,

utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback