Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Alla årskurser

Mina vanor och min hälsa

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 26 januari 2018

Vad är det som gör att vi mår bra? Vilka faktorer påverkar hur vi mår, både fysiskt och psykiskt? Kan vi själva påverka vår hälsa eller föds vi utan möjlighet att förändra oss?

Mål

Du kommer att få ta reda på vad som påverkar vår hälsa. Bland annat vilken mat som vi behöver äta, varför man ska röra på sig, varför det är viktigt att sova på nätterna? Du ska även göra en egen undersökning där du testar om en bättre vana ger förändringar i ditt mående.

Arbetets innehåll

Under arbetet kommer ni att få arbeta med ett självständigt vetenskapligt arbete där du redogör för vad som händer i kroppen och vad den behöver och mår bra av i form av mat, sömn, motion, droger och sjukdomar. 

Ni kommer även få planera och utföra en undersökning där ni ändrar en av era sämre vanor och studerar om detta påverkar er hälsa. Detta presenterar ni i en laborationsrapport.

Arbetssätt och redovisningsform

Ni kommer under handledning arbeta självständigt och i egen takt med att skriva ett vetenskapligt faktaarbete där fokus ligger på att kunna söka information och vara källkritisk samt kunna redogöra för denna på ett vetenskapligt korrekt sätt.

Ni skriver dessutom en laborationsrapport om en systematisk undersökning som ni själva planerar och utför.

Visa din kunskap - Bedömning

Bedömningen bygger på utförandet av de två inlämningsuppgifterna.


Läroplanskopplingar

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Mina vanor och min hälsa
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback