Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

QR koder i sångsamling Näckrosen

Skapad 2018-01-27 18:57 i Regnbågen Dibber Sverige AB
Förskola
IPADEN väcker stort intresse hos barnen ! De vill gärna titta på bilder, filmer och utforska vad som händer när man nuddar på olika symboler. Vi vill utmana barnens nyfikenhet och lust att lära och har därför valt att utforska QR-koder.

Innehåll

Sångsamling med QR-koder

Syfte – varför?

Vi vill stimulera och utmana barnens språk- och kommunikationsutveckling och intresse för teknik så att de upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker.Barnen ska få möjlighet att möta tekniken i flera olika delar av verksamheten, och på många olika sätt. Syftet med QR-koder i sångpåsarna är att införa ett spänningsmoment och att få in de digitala verktygen som en naturlig del av den vardagliga verksamheten. 

Tillvägagångssätt – hur?

På sångsamlingen är en av våra sångpåsar fylld med olika QR-koder. Ett barn i taget plockar upp en kod och scannar (med lite hjälp från oss pedagoger eller kompis) av QR-koden med IPADEN.  Fram kommer då sången  som vi kopplat koden till på youtube. .

 

Vad är en QR-kod?

QR-kod för Skapaqrkod.seEn QR-kod är ett slags streckkod, en bild som innehåller inbäddad information, text och/eller siffror. Om du har en "QR-kod-läsar-app" och scannar bilden till höger med Ipad eller mobiltelefon, så kan du surfa direkt till http://www.skapaqrkod.se. Detta utan att behöva skriva in adressen manuellt. QR-koder blir nu allt vanligare i reklam och tidningsannonser. Med en QR-kod i annonsen kan tidningsläsaren enkelt surfa vidare till en hemsida med mer information om produkten.

 

 

 

 

 

 
 

Mål ur Lpfö 98/10 – vad?

  • Att sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många olika uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama.
  • Att sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar.

Lärplattan ger många möjligheter till det för både barn och pedagoger på förskolan och genom att ha workshops så får vi en mötesplats för att dela med oss av det vi provat på själva och det vi vill lära oss mer om. Vi lär av och med varandra. För att kunna använda QR-koder på ett naturligt sätt i vår verksamhet har dessa varit ett inslag på  workshops. Viktigt att även de vuxna på förskolan känner sig trygga med dem.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: