Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Om konsten att planera och skriva olika sorters texter

Skapad 2018-01-28 20:20 i Rydsbergsskolan grundskola Lerum
Grundskola 6 Svenska Svenska som andraspråk
Du ska under en period få chansen att träna upp din förmåga att skriva olika sorters texter. Detta är en förberedelse inför de nationella proven som sker vecka 6. När du väl det hur du planerar och skriver en text - brukar det bli roligare att skriva.

Innehåll

I detta arbetsområde kommer du att utveckla din förmåga att:

 

- Läsa och analysera skönlitteratur för olika syften.

Du kommer att få läsa olika sorters texter och analysera hur de är uppbyggda och vad de handlar om. 

 

- Formulera dig och kommunicera i skrift.

Du kommer att få testa på att skriva en argumenterande text samt ett brev och bearbetar texten med hjälp av respons från klasskamrater och mig.

 

-Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang

Du använder språket så att dina texter blir lätta att följa och förstå samtidigt som den får mottagaren att vilja läsa vidare. 

 

ARBETSGÅNG:

Under veckorna 2-4 diskuterar vi och pratar om hur man bygger upp argumenterande text samt brev. Vi kommer även att prata bedömning och kriterier. 

Vecka 4-6 skriver du på dina texter och ber om respons. Målet är att du ska känna dig trygg i ditt skrivande. 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  4-6
 • Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
  Sv  4-6
 • Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
  Sv  4-6
 • Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.
  Sv  4-6
 • Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.
  Sv  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: