Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Växthuseffekt & Ozon VT-2018

Skapad 2018-01-29 18:33 i Da Vinciskolan Ale
Grundskola 7 Kemi Biologi
Växthuseffekt och ozon.

Innehåll

Arbetssätt:

Genomgångar

Filmer + filmfrågor

Diskussioner

Instuderingsfrågor

Läsning i kemiboken

Material:

Häfte

Kemiboken

pptx

Att läsa på inför prov:

* Sidor i kemiboken: Växthuseffekten: s. 63-66 + 261-265  Ozon: s.60-62

* Läs/träna även på häftet ni fått.

 

Länkar till filmer som kan vara bra att titta på:

Ozon:

https://www.youtube.com/watch?v=2DhoZkbFd08

 

Växthuseffekten:

http://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/energifallet-play/vad-ar-vaxthuseffekten

 

Klimatförändringar:

https://www.youtube.com/watch?v=x0DSMH2GILc

 

Växthuseffekten och ozon (SLI.se):

http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=3&article=V5769

http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=3&article=V4532

 

Matriser

Bi Ke
Biologi år 7-9

F
Kunskapskrav för betyget E
Kunskapskrav för betyget C
Kunskapskrav för betyget A
Påverkan på naturen & hållbar utveckling
Dessutom för eleven **enkla och till viss del** underbyggda resonemang kring hur människan påverkar naturen och visar på några åtgärder som kan bidra till en ekologiskt hållbar utveckling.
Dessutom för eleven **utvecklade och relativt väl** underbyggda resonemang kring hur människan påverkar naturen och visar på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en ekologiskt hållbar utveckling.
Dessutom för eleven **välutvecklade och väl** underbyggda resonemang kring hur människan påverkar naturen och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en ekologiskt hållbar utveckling.

Bi Ke
Kemi år 7-9

F
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 9
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9
Kemiska sammanhang, begrepp, modeller & teorier
Eleven har **grundläggande** kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att **ge exempel på och beskriva** dessa med **viss** användning av kemins begrepp, modeller och teorier.
Eleven har **goda** kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att **förklara** och **visa på samband inom** dessa med **relativt god** användning av kemins begrepp, modeller och teorier.
Eleven har **mycket goda** kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att **förklara** och **visa på samband inom** dessa **och något generellt drag** med **god** användning av kemins begrepp, modeller och teorier.
Kemiska processer och samband i naturen
Eleven kan föra **enkla till viss del** underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på **enkelt identifierbara** kemiska samband i naturen.
Eleven kan föra **utvecklade och relativt väl** underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på **förhållandevis komplexa** kemiska samband i naturen.
Eleven kan föra **välutvecklade och väl** underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på **komplexa** kemiska samband i naturen.
Påverkan på miljön & hållbar utveckling
Dessutom för eleven **enkla och till viss del** underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och **visar på** några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.
Dessutom för eleven **utvecklade och relativt väl** underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och **visar på fördelar och begränsningar hos** några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.
Dessutom för eleven **välutvecklade och väl** underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och **visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos** några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: