Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

5

Matematik åk 5 VT Matteborgen 5B

Södertälje Friskola AB, Fristående Grundskolor · Senast uppdaterad: 31 januari 2018

Matematik vt åk 5

Syfte:

Du ska utveckla din begreppsförmåga inom områden som de fyra räknesätten, bråk, procent, decimaltal samt geometri.

Du ska utveckla din förmåga att lösa problem i vardagssituationer.

Du ska utveckla din förmåga att välja lämplig metod att lösa problem med.

Du ska utveckla din förmåga att tala om hur du tänkt (i tal, skrift, bild och handling), dvs föra resonemang och kommunicera. 

Undervisningens innehåll:

  • Tal, kap 6. Räkna division med minnessiffra. Multiplicera med 11 och 12. Veta när du ska använda de olika räknesätten. Räkna ut svaret på ett ungefär. Lösa textuppgifter med flera uträkningar.
  • Decimaltal, kap 9. Veta vad de olika siffrorna i ett decimaltal är värda och vad de kallas. Kunna läsa av och sätta ut decimaltal på en tallinje. Kunna addera, subtrahera, multiplicera och dividera decimaltal
  • Bråk, kap 7. Läsa och skriva bråk. Räkna ut en viss del av ett antal, t.ex. en tredjedel av 18. Jämföra och storleksordna bråk. Skriva bråk med tiondelar eller hundradelar som decimaltal.
  • Procent, kap 8. Veta att en hel är 100%, en halv 50% och en fjärdedel 25% är. Du ska även kunna avläsa cirkeldiagram och avgöra hur många procent de olika delarna har samt kunna dela upp det hela, 100%, i olika procentsatser.
  • Geometri, kap 10. Veta att en rät vinkel är 90°, en spetsig vinkel mindre än 90° och en trubbig vinkel större än 90°. Veta hur många grader ett halvt varv och ett helt varv är. Kunna mäta och rita vinklar med gradskiva. Veta och kunna använda vinkelsumman i en triangel.

    Matematik åk 5 VT 18

    Sida 

    Provdatum  

    Kap 6 v.6-8

    s. 8-20  

    Diagnos den 23/2. 

    Kap 8 v.10-13

    s. 92-106 

    Diagnos den 29/3. 

    Kap 7 v. 15-18

    s.38–50  

    Prov del A 1 den 4/5. 

    Kap 8 v. 19-21

    s. 66-78 

     den 25/5.  

    Kap 10 v. 22-23 

    s. 124-138 

    Prov del 2 den 8/6. 

 

 

   

 

 

Arbetssätt:

Gemensamma genomgångar/gruppsamtal då vi diskuterar problemlösningsstrategier och tillsammans räknar utvalda uppgifter.

Självständigt räkna övningsuppgifter i Matte Direkt Borgen 5B. Alla räknar individuellt utvalda basövningar. Efter diagnosen bestäms om eleven ska arbeta vidare med fördjupningskunskaper i området eller repetera olika moment.

Par- eller gruppuppgifter i problemlösning från t.ex boken, gemensam problemlösning eller uppgifter från Kängurutävlingen (ncm.gu.se).

Praktiska övningar samt mattespel av olika slag.

Färdighetsträning och problemlösning via Bingel.se

Bedömning:

Vad bedöms och hur bedöms det?

Genom praktiskt och skriftligt arbete både enskilt, parvis och i grupp ska du visa att du:

  • kan lösa matematiska problem med hjälp av olika matematiska strategier och metoder. Detta visar du genom att  du använder dig av en hållbar strategi och metod när du räknar ut ett matematiskt problem.
  • kan använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp. Detta visar du genom att kunna använda, förstå och förklara begrepp inom de fyra räknesätten, bråk, decimaltal och geometri.
  • kan välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter. Detta visar du genom att räkna med en bra fungerande metod för en given uppgift. 
  • kan föra och följa matematiska resonemang. Detta visar du genom att ha strategier för att kunna lösa flerstegsuppgifter i problemlösning, genom att aktivt delta i diskussioner samt muntligt redovisa uppgifter i problemlösning.
  • kan använda dig utav matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser. Detta visar du genom att förklara hur du kommer fram till en lösning genom tydliga uppställningar och svar i läsuppgifter samt ett aktivt deltagande vid problemlösning i grupp.

Läroplanskopplingar

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

föra och följa matematiska resonemang, och

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Tal i bråk- och decimalform och deras användning i vardagliga situationer.

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga situationer.

Konstruktion av geometriska objekt, såväl med som utan digitala verktyg. Skala och dess användning i vardagliga situationer.

Jämförelse, uppskattning och mätning av längd, area, volym, massa, tid och vinkel med vanliga måttenheter. Mätningar med användning av nutida och äldre metoder.

Strategier för matematisk problemlösning i vardagliga situationer.

Matematisk formulering av frågeställningar utifrån vardagliga situationer.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.

Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan bidra till att ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett i huvudsak fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra enkla resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till sammanhanget.

I redovisningar och samtal kan eleven föra och följa matematiska resonemang genom att ställa frågor och framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som till viss del för resonemangen framåt.

Matriser i planeringen
Matematik år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback