Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4

Instruerande text

Hanvikens skola, Tyresö [Inactive] - slutgallrad · Senast uppdaterad: 30 januari 2018

Vi kommer att under några veckors tid jobba med instruktioner.

Syfte

När du arbetar med instruerande texter lär du dig att kommunicera tydligt vad du vill att andra ska kunna göra eller utföra. Du lär dig hur du ska formulera dig i situationer som kräver skriftliga instruktioner.

För att förstå hur instruktioner fungerar kommer vi att läsa instruktioner och dela upp dessa för att hitta de delar du själv behöver ha med i dina texter.

När du skapar dina texter kommer du att på olika sätt öva på att anpassa instruktionen till mottagaren och situationen.

Målet är att vi alla ska ha stenkoll på de normer som finns i en instruerande text, så att du själv kan följa dessa och på så sätt skapa fungerande texter.

Vad kommer du att lära dig?

Du kommer lära dig en specifik form för instruerande text och följa denna som en mall för ditt eget skrivande. Detta innebär att du kommer att veta vilka delar som ska finnas med, men även hur meningarna ska formas så dessa blir instruktioner. 

Hur kommer vi att arbeta?

Vi kommer att läsa och skriva instruktioner tillsammans i klassen. När vi gjort detta kommer du att tillsammans med en kamrat få skriva en egen instruktion innan du får lov att skriva en helt egen. Du kommer även att få och även ge kamratrespons. Efter de tips du fått av din kamrat, gör du de ändringar som behövs, tittar igenom din text och lämnar in.

Hur blir jag bedömd?

Du ska efter avslutat arbete visa att du:

* kan skriva en instruktion skriftligt.

* har med rubrik som talar om vad man ska göra. Jag har med material/ingredienser i rätt ordning. Du har även med hur man ska göra någonting (metod/arbetsgång). 

* Du använder verb i imperativ. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback