Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Genreskrivande: Nyhetsartikel Thérèse Raquin

Da Vinciskolan, Ale · Senast uppdaterad: 31 januari 2018

Eleverna läser skönlitteratur och skriver olika sorters texter. Det första skrivuppdraget blir att såsom en reporter skriva en nyhetsartikel om dramats avslutning. Hur är en tidningsartikel uppbyggd? Eleverna tränar reporterns objektivitet och artikelns krav på saklighet.

Undervisningens innehåll och uppgifter

Vi läser, diskuterar och analyserar boken Brottslig kärlek, som är utgiven av LL-förlaget och är en lättläst version av boken Thérèse Raquin av Émile Zola. Därefter går vi igenom vad som är typiskt för nyhetsartikeln. Vi tittar på genomgångsfilmen på https://gleerupsportal.se (Sakprosatexter) och läser i Portal s.201-202.

En nyhetsartikel består av en huvudrubrik, en ingress, brödtext, mellanrubriker och bildtexter. Artikeln ska svara på frågorna: Vem var inblandad? Vad hände? Var hände det? När hände det? Hur hände det? Varför hände det? Svaren på de här sex frågorna bör man hitta i ingressen.

UPPGIFT:

Skriv en nyhetsartikel med utgångspunkt i avslutningen:

"De tittade på varandra en sista gång. Sedan tog Therese glaset med giftet, drack ur det till hälften och räckte det till sim man. Laurent drack upp resten. Döden kom genast. Det ryckte till i deras kroppar och sedan föll de omkull och blev stilla. Laurent låg ovanpå Therese. Hennes mun var tryckt mot ärret på hans hals. Hela natten blev liken liggande där på matsalsgolvet. Och hela natten satt fru Raquin i sin rullstol och stirrade på dem. Äntligen var Camilles mördare döda." (s.112)

Vad händer sedan? Uppdagas sanningen? Vem hittar dem? Den pensionerade poliskommissarien Michaud och hans son Olivier? Herr Grivet, den äldre tjänstemannen som jobbade på samma kontor som Camille? Det är du som bestämmer vad som ska stå i tidningen. Din artikel ska bestå av ca 300 ord och även innehålla en bild med bildtext.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Matriser i planeringen
Nyhetsartikel
Uppgifter
Nyhetsartikel Thérèse Raquin

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback