Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

5 - 6

Svenska, skriva roman.

Dalabergsskolan, Uddevalla · Senast uppdaterad: 7 juli 2020

Berättande text med hjälp av strukturer för skrivande

Syfte och långsiktigt mål

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. 

Kunskapskrav

 Eleven kan skriva enkla texter med läslig handstil och på dator. I texterna kan eleven använda stor bokstav, punkt, talstreck och frågetecken samt stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter. 

Genom att kombinera sina texter med bilder kan eleven förtydliga och förstärka sina budskap. Dessutom kan eleven utifrån givna frågor ge enkla omdömen om sina egna och andras texter samt utifrån respons bearbeta och förtydliga sina texter på ett enkelt sätt. 

Konkretiserade mål

Eleven skriver sin berättelse efter instruktioner och med hjälp av stöttningsstrategier. Eleven visar på ett nyanserat sätt att skriva med hjälp av text och bild, början, mitten och slut samt med stor bokstav i början av mening och punkt.

För att utveckla sitt skrivande använder sig eleven av de språkregler som finns i svenska språket på ett korrekt sätt.

 

Undervisning

Undervisning sker genom modellande av text, tydlig struktur på skrivandet och med språklig stöttning.

 

Bedömningssituationer

Under arbetets gång, på lektionerna, bedöms elevens förmåga att omsätta sina tankar och reflektioner i text och bild samt hur de använder sig av språkregler på ett korrekt sätt. 

 

Centralt innehåll och kopplingar till läroplanen:

se nedan


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Matriser i planeringen
Bygga Svenska - Lyssna & Tala, Läsa, Skriva - åk 4-6 - STEG 5
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback