Vi kommer att lära oss om grunderna i matematiken, matematiska begrepp och vilka olika strategier det finns för att lösa matematiska problem! Kul!
Vi kommer att ha genomgångar, arbeta laborativt, spela mattespel och räkna på arbetsblad. Vi arbetar tillsammans, i par eller i grupp och du arbetar enskilt men med hjälp och stöd av varandra. Du ska få reflektera över hur och när du använder matematik i din vardag. Vi kommer att vara ute och använda oss av det material som finns runt omkring oss och av varandra! Du ska muntligt kunna förklara hur du har kommit fram till dina matematiska lösningar. Du ska kunna de matematiska begreppen som vi arbetar med.
Vi upptäcker och uppmärksammar matematiken i vår vardag.
Genom Skolverkets Bedömningsstöd ser vi vilka delar av matematiken som varje elev behärskar och vi kan individualisera undervisningen.
Ibland får du läxor i matematik för att du ska kunna befästa vissa färdigheter. Att bli riktigt snabb och säker på t.ex. klockan, tiokamraterna, hälften, dubbelt eller talens grannar gör att matematiken blir både lättare och roligare!
Syftet och målen för undervisningen i åk 1 är att behärska
Tiokompisar
Talraden 0-100
Talens grannar 0-100
Uppdelning av talen 0-20
Räkna med addition och subtraktion 0-20
Förstå positionssystemet 0-100
Räkna med tiotal och ental (utan tiotalsövergångar)
Dubbelt och hälften
Ordningstalen
De hela tiotalen
Likhetstecken, större än, mindre än =, >, < och andra vanliga matematiska symboler
1/1 (en hel) och 1/2 (en halv)
Mönster
Udda och jämna tal
Några vanliga geometriska figurer
Klockan, hela och halva timmar
Problemlösningsmodeller
Vanliga matematiska begrepp
Kunna redogöra för hur man har tänkt vid uträkningar
LGR 11 står för "Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011" och är ett styrdokument för skolan. Där står syftet med undervisningen, det centrala innehållet som ska arbetas med och vilka kunskapskrav som finns för åk 3, 6 och 9.
Här under visas vilket centralt innehåll vi arbetar med läsåret 2017-2018.