Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Parläsning

Svaleboskolan 4-6 (nedlagd), Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 6 mars 2018

Du och din läskompis ska läsa en hel bok tillsammans. Ni kommer både läsa högt för varandra och enskilt i läxa.

Ämnesspecifik förmåga 

Syftet med parläsningen är att du ska utveckla din förmåga att läsa och analysera skönlitteratur genom att läsa högt och tyst och att diskutera det du läst.

Centralt innehåll

Se koppling nedan

Kunskapskrav (för år 6)

Se koppling nedan

Bedömning

Vi kommer att bedöma:

- ditt läsflyt genom att lyssna på dig när du läser högt,

- din läsförståelsediskussionsfrågor och diksuterar dem med din läskompis, men även genom fristående läsförståelser unde rarbetets gång.

- hur du kan tolka texten, genom att läsa dina uppgifter i boken och lyssna på dina resonemang. Även under vårt arbete med högläsningsboken bedömer vi din förmåga att tolka texten.

 

Undervisning

Arbetsgång:

Efter två lästa delar (tillsammans och enskilt) ska du alltid göra uppgiften ”Diskussionsfrågor”. Du ska sedan enskilt göra en uppgift i häftet. Du väljer själv i vilken ordning du gör uppgifterna, men alla ska vara gjorda när boken är utläst.

 

Ni har två långa lektioner i veckan på er att läsa och jobba med uppgifter. På torsdagslektionen ska veckans uppgift slutföras. Ni ska ha tid att diskutera era frågor och göra eventuella övningar. Du måste alltså ha läst ”hemma”-delen till torsdagen.


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutveck­lade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Matriser i planeringen
Parläsning
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback