Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Parläsning

Skapad 2018-02-03 21:30 i Svaleboskolan 4-6 (nedlagd) Lunds för- och grundskolor
LPP Mall Svaleboskolan
Grundskola 4 – 6 Svenska
Du och din läskompis ska läsa en hel bok tillsammans. Ni kommer både läsa högt för varandra och enskilt i läxa.

Innehåll

Ämnesspecifik förmåga 

Syftet med parläsningen är att du ska utveckla din förmåga att läsa och analysera skönlitteratur genom att läsa högt och tyst och att diskutera det du läst.

Centralt innehåll

Se koppling nedan

Kunskapskrav (för år 6)

Se koppling nedan

Bedömning

Vi kommer att bedöma:

- ditt läsflyt genom att lyssna på dig när du läser högt,

- din läsförståelsediskussionsfrågor och diksuterar dem med din läskompis, men även genom fristående läsförståelser unde rarbetets gång.

- hur du kan tolka texten, genom att läsa dina uppgifter i boken och lyssna på dina resonemang. Även under vårt arbete med högläsningsboken bedömer vi din förmåga att tolka texten.

 

Undervisning

Arbetsgång:

Efter två lästa delar (tillsammans och enskilt) ska du alltid göra uppgiften ”Diskussionsfrågor”. Du ska sedan enskilt göra en uppgift i häftet. Du väljer själv i vilken ordning du gör uppgifterna, men alla ska vara gjorda när boken är utläst.

 

Ni har två långa lektioner i veckan på er att läsa och jobba med uppgifter. På torsdagslektionen ska veckans uppgift slutföras. Ni ska ha tid att diskutera era frågor och göra eventuella övningar. Du måste alltså ha läst ”hemma”-delen till torsdagen.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
  Sv  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.
  Sv  A 6
 • Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.
  Sv  A 6
 • Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutveck­lade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.
  Sv  A 6

Matriser

Sv
Parläsning

Du kan...

Når ej målet
På väg att nå målet
Når målet
...läsa en text i en bok anpassad för årskurs 4 med flyt.
… förstå huvudinnehållet i det du läser.
… samtala om det du läst och om varför personer känner, tänker och handlar som de gör.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: