Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

6

Ämnen runt omkring oss

Stamgärde Skola, Åre · Senast uppdaterad: 20 februari 2018

Marken du står på är fast, sval och stadig. men under dina fötter flyter en massa. I jordens mitt finns kärnan som är flera tusen grader varm. Det är så varmt att alla ämnen är flytande. Men jordskorpan är kall och hård. Den kan sticka upp som bergstoppar och stenhällar. Men oftast är den dold under jordlager eller hav och sjöar. I jordskorpan finns massor av ämnen som vi människor vill ha. Vi använder dem till bilar, pengar, datorer, smycken och i maten. Vet du vilka ämnen det är?

Syftet med kapitlet är att eleverna ska veta mer om ämnen som finns runt omkring oss. De ska kunna ge en enkel förklaring till begreppen atom, molekyl och grundämne, samt veta att grundämnen kan ingå i kemiska föreningar och bilda nya ämnen med nya egenskaper. Eleverna ska förstå att grundämnen ingår i olika kretslopp och känna till kolets kretslopp.

De ska veta hur viktiga metaller är för oss och kunna ge exempel på vad vi använder dem till. De ska få en överblick över förloppet från brytning av malm till färdig produkt och kunna enkelt beskriva processen. De ska också förstå att människans handlingar påverkar miljön och kunna föra en diskussion om återvinning.

När du har arbetat med det här kapitlet ska du:

Kunna förklara vad en atom, molekyl är.

Veta vad ett grundämne är och ge exempel.

Veta vad en kemisk förening är och ge exempel.

Veta att ämnen har olika egenskaper.

Kunna berätta om kolets kretslopp i naturen.

Veta vad människan kan använda olika metaller till.

Kunna förklara hur man kan få fram metaller ur malm.

Veta varför man återvinner några olika ämnen. 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Indelningen av ämnen och material utifrån egenskaperna utseende, ledningsförmåga, löslighet, brännbarhet, surt eller basiskt.

Vattnets egenskaper och kretslopp.

Fotosyntes, förbränning och några andra grundläggande kemiska reaktioner.

Fossila och förnybara bränslen. Deras betydelse för energianvändning och påverkan på klimatet.

Några historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Äldre tiders beskrivningar av materiens uppbyggnad. Kemins förändring från magi och mystik till modern vetenskap.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Matriser i planeringen
Kemi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback