Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

En ö i havet.

Skapad 2018-02-06 10:19 i Tågaborgsskolan Helsingborg
Grundskola 4 Svenska som andraspråk Svenska
Nu har vi startat terminens stora läsprojekt där vi tillsammans ska läsa den skönlitterära ungdomsboken "En ö i havet". Så här beskrivs boken: "Systrarna Steffi och Nelli är tolv och åtta år gamla. De skickas av sina föräldrar till Sverige för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. Steffi bor hos tant Märta och Nelli hos tant Alma. Steffi blir retad för sitt mörka hår och sin brytning och har svårt att försvara sig med sina knappa språkkunskaper. Hon oroar sig för sina föräldrar och längtar till den dag då de ska få vara tillsammans igen - i Amerika. Men månaderna går och ingenting blir som hon tänkt sig." Eleverna kommer efter varje avslutat att svara och diskutera frågor som jag lägger ut på classroom. Förutom att läsa boken kommer vi bland annat att diskutera synen på religioner, andra världskriget, identitet, vänskap och familj. Det ska bli jätteroligt att få höra om både era läsupplevelser men också om hur ni upplever dessa viktiga saker i ert verkliga liv. Sätt er bekvämt, för nu börjar vi

Innehåll

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
  Sv  4-6
 • Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
  Sv  4-6
 • Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.
  Sv  4-6
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.
  SvA  4-6
 • Berättande texter och poetiska texter för barn och unga. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
  SvA  4-6
 • Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt deras ord och begrepp.
  SvA  4-6
 • Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.
  SvA  4-6

Matriser

Sv SvA
Bedömning

Svenska/Svenska som andraspråk

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Nivå 5
Att läsa
Det är svårt för dig att läsa med flyt och att ta dig igenom texten.
Du läser långsamt, men tar dig igenom texten.
Du kan läsa med flyt. Du använder metoder som fungerar ganska bra.
Du kan läsa med bra flyt. Du använder metoder som fungerar bra.
Du kan läsa med mycket bra flyt. Du använder metoder som fungerar mycket bra.
Att sammanfatta och förstå innehåll
Du har svårt att förstå det du läser och kan därför inte göra någon sammanfattning av boken.
Du har ganska bra läsförståelse. Det visar du genom att göra enkla sammanfattningar av de viktigaste delarna i boken.
Du har ganska bra läsförståelse. Det visar du genom att göra enkla sammanfattningar av handlingen i tidsordning. Du kommenterar dessutom innehållet på ett ganska bra sätt.
Du har bra läsförståelse. Det visar du genom att göra utvecklade sammanfattningar av handlingen i tidsordning. Du kommenterar dessutom innehållet på ett bra sätt.
Du har mycket bra läsförståelse. Det visar du genom att göra välutvecklade sammanfattningar av handlingen i tidsordning. Du kommenterar dessutom innehållet på ett mycket bra sätt.
Att tolka budskap
Du förstår inte bokens budskap. Du har svårt att beskriva vad du tyckte och tänkte när du läste
Du förstår bokens budskap. Du beskriver på ett enkelt sätt vad du tyckte och tänkte när du läste.
Du kan förstå och diskutera bokens budskap på ett enkelt sätt. Du gör det med hjälp av vad du själv varit med om. Du beskriver på ett enkelt sätt vad du tyckte och tänkte när du läste.
Du kan förstå och diskutera bokens budskap på ett utvecklat sätt. Du gör det med hjälp av vad du själv varit med om. Du beskriver på ett utvecklat sätt vad du tyckte och tänkte när du läste.
Du kan förstå och diskutera bokens budskap på ett välutvecklat sätt. Du gör det med hjälp av vad du själv varit med om. Du beskriver på ett välutvecklat sätt vad du tyckte och tänkte när du läste..
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: