👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Klass 7b

Skapad 2018-02-08 10:05 i Norrtullskolan åk 7-9 Söderhamn
Grundskola F
Kalle och Paulina har alltid varit bästisar, men nu kan de plötsligt inte prata med varandra. För Paulina känns det som att vad som helst kan hända mellan dem när de börjar högstadiet i höst. Och allt är Tessans fel! Tessan med sitt blonda hår och sin plutande mun, och som Kalle gör vad som helst för. Till och med sviker sin bästa kompis. Den här sommaren blir inte som alla andra. Ny vänskap och pirrande kärlek uppstår. Men även tårar och ilska. I alla fall för Paulina, Kalle, Tessan, Rozanna och de andra i blivande klass 7 B.

Innehåll

 

Under vecka 8-13 kommer vi att läsa boken ”Klass 7B Sommaren före sjuan” på svensklektionerna. Vi kommer att läsa vissa delar högt men resten av boken läser du enskilt. I samband med detta får du uppgifter som går ut på att svara på frågor om innehållet, skriva en personbeskrivning samt göra en resumé av boken när du läst några kapitel. Vi kommer att avsluta området med ett boksamtal i mindre grupper.

 

 

 

Förmågor som tränas

 

”Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften”.

 

”Formulera sig och kommunicera i tal och skrift”.

 

 

 

Vi kommer att bedöma

Hur väl du visar att du har förstått bokens innehåll och genom att skriva svar på frågor. Vi tittar på hur utförligt du besvarar dessa frågor. Vi kommer också att bedöma hur du formulerar dig när du skriver resumé och personbeskrivning.

Uppgifter

  • personbeskrivning

  • frågor till boken

Matriser

7 B- sommaren före sjuan

F
E
->
På väg mot C.
C
->
På väg mot A.
A
Läsförmåga och läsförståelse
  • Sv
Eleven kan läsa skönlitteratur med flyt. Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll visar eleven grundläggande läsförståelse.
Eleven kan läsa skönlitteratur med gott flyt. Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll visar eleven god läsförståelse.
Eleven kan läsa skönlitteratur med mycket gott flyt. Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll visar eleven mycket god läsförståelse.
Skrivförmåga
  • Sv  E 9
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Läsförståelse
  • Sv  E 9
Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.
Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse
Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.
Tolka och resonera om budskap
  • Sv  E 9
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.