Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Atom- och kärnfysik vt 18

Skapad 2018-02-20 11:33 i Gluntens montessoriskola Grundskolor
Om strålning, radioaktivitet, kärnkraft
Grundskola 9 Fysik
Hur hör strålning och radioaktivitet ihop med atombomber? Hur påverkas vi av strålning? Vilka typer av strålning finns det?

Innehåll

Beskrivning av arbetsområdet:

Du får lära dig om strålning och radioaktivitet, om deras effekter och användning. Du lämna in en skriftliguppgift där du beskriver två användningsområden för strålning och diskuterar dina källor.  

Matriser

Fy
Atom och kärnfysik - vt 18

Syfte
Centralt innehåll
Förmåga
Nivå E
Nivå C
Nivå A
använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i källor och samhällsdiskussioner med koppling till fysik.
3. Söka information.
Du kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Du kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationen och källornas relevans och trovärdighet
Du kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationen och källornas relevans och trovärdighet
Använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
Hur olika typer av strålning kan användas i modern teknik, till exempel inom sjukvård och informationsteknik.
4. Använda information & anpassa framställning
Du kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter med viss anpassning till syfte och målgrupp.
Du kan använda informationen på ett relativt väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa utvecklade texter med relativt god anpassning till syfte och målgrupp.
Du kan använda informationen på ett väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa välutvecklade texter med god anpassning till syfte och målgrupp.
Utvecklas i att använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället
Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara uppkomsten av partikelstrålning och elektromagnetisk strålning samt strålningens påverkan på levande organismer.
10. Kunskaper om atom- och kärnfysik och användning av fysikens begrepp, modeller och teorier
Du har grundläggande kunskaper om atom- och kärnfysik och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Du har goda kunskaper om atom- och kärnfysik och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Du har mycket goda kunskaper om atom- och kärnfysik och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Utvecklas i att använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället
Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara uppkomsten av partikelstrålning och elektromagnetisk strålning samt strålningens påverkan på levande organismer.
12. Användning av fysikaliska modeller
Du använder fysikaliska modeller på ett i huvudsak fungerande sätt för att beskriva och ge exempel på partiklar och strålning.
Du använder fysikaliska modeller på ett relativt väl fungerande sätt för att förklara och visa på samband kring partiklar och strålning.
Du använder fysikaliska modeller på ett väl fungerande sätt för att förklara och generalisera kring partiklar och strålning.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: