Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

8

Organisk kemi (kol)

Duveds skola, Åre · Senast uppdaterad: 21 februari 2018

Kol kallas även kallad den organiska kemin är något som berör oss alla på flertalet olika sätt. Hur? Ja det får du veta inom detta område.

Kolets kemi. Även kallad organisk kemi. Detta är ett område som i stort sett har påverkan på hela vårt liv. 

Du kommer under detta kapitel få lära dig om kolets olika funktioner och variationer. 

 

Varför?

Du skall utveckla en kunskap om kolets kemi och de olika sammanhangen där det förekommer i vår omvärld. Du skall lockas till en nyfikenhet att upptäcka vidare på egen hand. Genom den undervisning du får i skolan skall du få grundläggande kunskaper för att själv upptäcka vidare de flertalet områden som berörs av kolets kemi. Du skall ges möjligheten att lära dig olika kemiska begrepp, metoder och teorier för att själv kunna förstå och utveckla din bild av omvärlden utifrån ett kemiskt perspektiv. 

 

Vad? 

I detta område berör vi kolets kemi. Även kallad den organiska kemin. Du kommer att få lära dig hur kolets atom är uppbyggd med neutroner, protoner och elektroner, hur dess kemiska föreningar är uppbyggda. Varför kolet är så speciellt. Du kommer att få kunskap om olika kolstrukturer och kolföreningar. Du kommer att få kunskap om dess uppkomst, framställning och hur dessa ter sig. 

Du kommer att få kunskap om kolväten och dess funktioner, variationer och påverkan på vår miljö.

 

Hur? 

Tillsammans går vi igenom de olika områdena, vi pratar om dem, tittar på dem, ritar dem, diskuterar och skapar en förståelse för dess uppbyggnad. 

Du arbetar med instuderingsfrågor (skriftligt) där du repeterar det vi pratat om samt använder dig av kemiboken för att finna ytterligare svar. 

Du kommer att se en film som har med en oljekatastrof att göra för att förstå vidden och dess påverkan. 

Du arbetar själv med en oljekatastrof som du fördjupar dig i. Denna skall du sedan redovisa både skriftlig (till mig) och muntligt i små grupper. 

Du kommer att få ett litet skriftligt prov runt området där du får använda dig av dina egna anteckningar som du fyllt upp med under arbetets gång. 

 

Hur bedömer jag dig?

Du får flera möjligheter att visa på dina kunskaper. 

Genom diskussioner, frågeställningar och övriga samtal inom området visar du på att du har kunskap om området. 

Genom att du förstår hur du skall hitta svar på dina frågor vid instuderingsfrågorna och att du kan sätta delarna i sitt sammanhang påvisar du kunskap om området. 

Genom att du kan samtala och förklara för mig och dina gruppkamrater (vid redovisning) påvisar du att du har kunskap om området. 

Genom att du kan använda dig av dina anteckningar för att söka svar och de svar du ger på provet påvisar att du har kunskap om området. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kemi. Åk 7-9
Uppgifter
Repetitionsfrågor
Repetitionsfrågor
Uppgift 3
Repetitionsfrågor
Oljekatastrof
Oljekatastrof
Oljekatastrof

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback