Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tema Havet

Skapad 2018-02-21 12:40 i Pysslingen Förskolor Solängen Pysslingen
Förskola
Barnen tycker att vatten är väldigt intressant och vi tar tillsammans med barnen reda på vad som finns i havet och utforskar även vad vatten är för något samt utför enklare experiment.

Innehåll

 

Tema Havet

 

Mål: Att utveckla barnens intresse för det liv som finns i havet samt utmana barnen i sitt språk samt sitt samspel med andra, vi vill väcka barnens nyfikenhet och lust att lära sig nya saker.

 

Syfte: Barnen har visat ett  stort intresse för de olika liven som bor i havet och vi vill uppmärksamma deras intresse. Vi vill utveckla detta intresse genom att ge barnen möjlighet att tillägna sig kunskap om livet i havet.

 

Hur: Barngruppen delas in i tre olika grupper varav två grupper arbetar med tema havet, fem barn på en pedagog och en grupp består av sex barn och en pedagog. Tema arbete kommer att ske under tisdag och onsdag förmiddag under ca en timme beroende på dagsform och intresse. Den ansvariga pedagogen gör en grovplanering för fyra veckor och därefter ändras och formas tematillfällena efter nuläge. Vi samlar fakta genom lärplattan, litteratur och samtalar i grupp, barnen ställer frågor och vi tar reda på svaren tillsammans. Vi använder även projektorn för att titta på olika filmklipp om havet.

Aktiviteter: Aktiviteterna varierar mellan rörelse, skapande, it, naturvetenskap och enklare kemiska processer.  

Pedagogisk dokumentation: Under temaarbetets gång kommer vi att ha en levande dokumentationsvägg där barnen kan följa sitt eget arbete och lärande. Barnen har ett stort inflytande i detta temaarbete. Vi har utgått från barnens intresse, och de väljer fritt vilket havsdjur de vill forska om.

Samverkan med vårdnadshavare: Vi kommer att ha en levande dialog med vårdnadshavarna vid hämtning och lämning samt påvisa temats utveckling genom bloggen, lärlogg och dokumentation på avdelningen. 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: